c S

Na Arsu danes ustna obravnava izvedenskega mnenja o sanaciji Tojnice

20.11.2017 09:06 Ljubljana, 20. novembra (STA) - Na Agenciji RS za okolje (Arso) bo danes ustna obravnava izvedenskega mnenja, ki ga je profesor na ljubljanski biotehniški fakulteti Mihael Toman pripravil glede sanacije vrhniškega potoka Tojnica po požaru v Kemisu. Na podlagi te bo Arso podjetju Kemis izdal dopolnilno odločbo za naslednje faze sanacije.

Toman je mnenje pripravil na predlog Arsa. Podrobnosti iz njegovega mnenja sicer še niso uradno znana, je pa časnik Dnevnik pred dnevi objavil povzetke mnenja, ki ga je uspel pridobiti. Po poročanju časnika je Toman ukrepe v prvem delu sanacije večinoma označil kot ustrezne, vendar z nekaj pomisleki, ki se nanašajo predvsem na odstranitev sedimentov iz brežin ter dolžino in globino sanacije potoka.

Kemisovi delavci so avgusta očistili 170 metrov Tojnice, medtem ko bi po mnenju Tomana morali očistiti še vsaj 130 metrov struge v smeri izliva v Ljubljanico, je poročal Dnevnik. Poleg tega Toman v svojem izvedenskem mnenju ocenjuje, da je bila tudi globina čiščenja struge - 10 centimetrov premalo. Vrhniška ribiška družina na primer zahteva, da očistijo Tojnico v celoti in tudi del Ljubljanice.

Na današnji ustni obravnavi Tomanovega izvedenskega mnenja bodo lahko sodelovale tudi vse stranke v postopku sanacije okoljske škode v primeru Tojnice. To so med drugim Občina Vrhnika, družina Kropf, Ribiška družina Vrhnika in Ribiška zveza Slovenije ter več nevladnih organizacij. Na podlagi današnje ustne obravnave bodo strokovnjaki Arsa naknadno pripravili dopolnilno ustno odločbo za naslednje faze sanacije Tojnice.