c S

Vlada sprejela predlog zakona o spodbujanju investicij

16.11.2017 14:16 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Vlada je danes sprejela predlog zakona o spodbujanju investicij, katerega cilj je določitev ustrezne pravne podlage za spodbujanje začetnih investicij s sledenjem načelu enake obravnave domačih in tujih vlagateljev. Za namen spodbujanja investicij po zakonu je v naslednjih dveh letih predvidenih nekaj več kot 24 milijonov evrov.

"Končno prihajamo do sistema, v katerem bodo imeli vsi investitorji enake pogoje," je na novinarski konferenci po seji vlade dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Poleg izenačitve vseh vlagateljev je med ključnimi točkami izpostavil še opredelitev strateške naložbe in podporo trajnostno naravnanih investicij.

Zakon bo po predlogu zagotavljal privlačno in predvidljivo poslovno okolje za nemoteno delovanje domačih in tujih gospodarskih družb, v predlogu, objavljenem med vladnimi gradivi, navaja vlada in dodaja, da je cilj zakona določitev ustrezne pravne podlage za spodbujanje začetnih investicij z namenom privabiti investitorje k trajnemu investiranju na območju Slovenije z uvedbo ustreznih spodbud in drugih aktivnosti za spodbujanje investicij.

Gre tudi za odgovor na očitke, da državi manjka sistemsko zakonsko orodje za spodbujanje tako domačih kot tujih naložb in da država s posebnim zakonom za načrtovano investicijo družbe Magna Steyr v občini Hoče-Slivnica na račun enega tujega vlagatelja diskriminira ostale investitorja. "Sistemsko urejamo to, kar smo v posebnem zakonu urejali za eno investicijo," je povedal minister.

Predlog zakona predvideva uvedbo istih ukrepov spodbujanja investicij tako za domače kot za tuje vlagatelje. Trenutno ima Slovenija namreč zakon o spodbujanju tujih investicij in internacionalizacije podjetij, ki med drugim določa ukrepe le za spodbujanje tujih investicij, kar postavlja domače investitorje v neenakovreden položaj v primerjavi s tujimi.

Predlog novega zakona določa oblike investicijskih spodbud, pogoje, merila in postopek dodeljevanja investicijskih spodbud, kot so subvencije, spodbude v obliki kredita, garancije in subvencionirane obrestne mere. Samoupravna lokalna skupnost lahko na podlagi neposredne pogodbe o nakupu nepremičnin proda nepremičnine gospodarski družbi po cenah, ki so nižje od tržnih.

Predlog zakona kot investicijsko spodbudo uvaja možnost nakupa nepremičnin v lasti občin pod ocenjeno vrednostjo na podlagi neposredne pogodbe, kar naj bi v primerjavi z veljavno zakonodajo poenostavilo postopek in skrajšalo čas, potreben za izvedbo postopkov. Občine bodo pri tem povsem samostojne, je povedal minister.

Predlog zakona opredeljuje tudi strateško investicijo, in sicer bo to v predelovalni in storitveni dejavnosti investicija v vrednosti vsaj 40 milijonov evrov, ki bo ustvarila vsaj 400 delovnih mest. Investicije v raziskovalno-razvojni dejavnosti pa bodo strateške, če bodo vredne vsaj 20 milijonov evrov in bodo ustvarile vsaj 200 delovnih mest.

Za vsako strateško investicijo bo skrbela delovna skupina, ki jo bo vodil predstavnik gospodarskega ministrstva, v njej pa bo tudi predstavnik ministrstva za okolje in prostor. To je po ministrovem mnenju ena glavnih prednosti tega zakona: da bodo lahko strateške investicije na ministrstvu koordinirano vodili ter da bodo tri ključne dokumente - okoljevarstveno soglasje, okoljevarstveno dovoljenje in gradbeno dovoljenje - pridobili čim hitreje.

Spodbuda bo lahko znašala do 25 odstotkov investicijske vrednosti. Pri merilih, po katerih bodo investicije ocenjevali, je Počivalšek izpostavil trajnostno naravnanost. "Želimo, da bi se investicije vklapljale v naravno in družbeno okolje. In tiste, ki bodo imele to trajnostno noto, bodo imele v tem sistemu dodatno težo.

Predlog zakona določa tudi nov namen razlastitve lastnikov nepremičnin za strateške investicije, ki so v javnem interesu in prispevajo k javni koristi zaradi pospeševanja gospodarske rasti in zaposlovanja ter skladnega regionalnega razvoja.

Minister pravi, da je predlog tega zakona skupaj s predlogom zakona o spodbujanju turizma, ki ga je prav tako danes potrdila vlada, "krona" njihovega dela na ministrstvu. Ocenjuje, da bi lahko bila zakona v DZ sprejeta v prvem četrtletju 2018.

"Verjamem, da bo investicijsko in poslovno okolje za gospodarstvo, in znotraj tega za turizem, postalo bolj prijazno ter bo generiralo nove investicije in več prometa v turizmu," je dejal.