c S

Vlada danes še ni odločala o Šamiju

16.11.2017 13:07 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Kljub navedbam koalicijskih partnerjev, da naj bi vlada že danes razpravljala o primeru sirskega begunca Ahmada Šamija, pa so v uradu vlade za komuniciranje navedli, da se to ni zgodilo, saj vlada potrebuje še nekaj dodatnih informacij.

Po sestanku koalicije pred sejo vlade so koalicijski partnerji napovedali, da naj bi vlada že danes razpravljala o primeru, ki je odmeval v minulih dneh in predsedniku vlade Miru Cerarju pridelal celo predlog za ustavno obtožbo.

Do deportacije Šamija po medijskem pritisku in razburkanem političnem dogajanju v torek ni prišlo. Premier Miro Cerar pa je napovedal, da bo vlada odločala o interesu Slovenije za podelitev dovoljenja za prebivanje Šamiju na podlagi 51. člena zakona o tujcih. V sredo je dodal, da bo vlada, ko bodo pripravljena ustrezna gradiva, o tem odločala, in sicer "tako kot vedno, v skladu s pravnim redom", pri čemer bodo sledili nasvetom in stališčem pravnih strokovnjakov in pravnih služb.

O sami ustavni obtožbi, ki jo je zaradi tega primera zoper Cerarja vložila SDS, pa se koalicija danes ni pogovarjala, je danes zatrdila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Med drugim je posvarila pred izkoriščanjem tega primera v politične namene.

Poslanci SDS so sicer prepričani, da je Cerar zlorabil položaj, ko je dosegel neizvršitev zakonite odločbe o deportaciji Šamija. Za zdaj predloga SDS ni podprla še nobena od poslanskih skupin, Cerar pa ga je označil kot poskus diskreditacije njega in vlade.