c S

Za Slovenijo po oceni Vukove že mnogo izkušenj na področju izenačitve pravic istospolnih

16.11.2017 08:09 Brdo pri Kranju/Ljubljana, 15. novembra (STA) - Za Slovenijo je že dolgoletna pot in mnogo izkušenj za izenačitev pravic istospolnih partnerstev, meni državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk. Ta je na Brdu pri Kranju danes odprla mednarodno konferenco, na kateri teče beseda zlasti o sprejemanju enakopravne zakonodaje na področju porok in partnerstev za istospolno usmerjene.

Uvodnemu nagovoru in analizi diskurza o LGBT-populaciji je sledila okrogla miza, na kateri so svoje izkušnje za doseganje pravice do poroke za vse delili številni tuji strokovnjaki, so sporočili iz Društva informacijski center Legebitra.

Konferenco "Različne poti do enakopravnosti: Poroka in partnerska zveza za vse" ministrstvo soorganizira s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani in Legebitro. Kot so navedli v društvu, dvodnevna konferenca povezuje posameznice in posameznike iz sfer politike, civilne družbe in znanosti iz Evrope, ki delijo in primerjale izkušnje različnih deležnikov, institucij in organizacij iz tega področja.

Srečanje je sklepni dogodek dvoletnega projekta DARE - Upamo si skrbeti za enakost, ki ga izvajajo vsi trije organizatorji. Sredstva za izvajanje projekta so bila pridobljena od Evropske komisije. Projekt izboljšuje položaj in odnos do lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih oseb na različnih nivojih in področjih življenja v Sloveniji, so prepričani na ministrstvu.

Konferenci bo sledil sestanek evropske mreže ministrstev, ki pokrivajo vprašanja enakopravnosti LGBT oseb. Udeležilo se ga bo 40 visokih predstavnikov in predstavnic ministrstev oz. vladnih teles, ki imajo pod svojim okriljem področje enakopravnosti LGBTI oseb. Sestanek poteka v soorganizaciji z nemškim Ministrstvom za družino, starejše državljane, ženske in mladino.