c S

V Zimbabveju prevzela oblast vojska, Mugabe v hišnem priporu

16.11.2017 07:44 Harare, 15. novembra (STA) - Zimbabvejska vojska je danes prevzela nadzor v prestolnici Harare, a zanika, da je izvedla vojaški udar. Predsednik Robert Mugabe, ki državo vodi že 37 let, je v hišnem priporu. Njegovi nekdanji privrženci že pozivajo k njegovi odstavitvi. Iz sveta se vrstijo pozivi k mirni rešitvi krize v eni najrevnejših držav na svetu.

Zimbabvejska vojska je zgodaj davi prevzela nadzor v prestolnici Harare, med drugim v parlamentu, predsednikovem uradu in na letališču. Nadzoruje tudi glavne prometnice v mestu. Vojaki so zasedli tudi sedež državne televizije. V prestolnici so odjeknile tudi eksplozije.

Vojska zanika, da je izvedla vojaški udar in poudarja, da je le začasno prevzela oblast ter da so tarča kriminalci okoli predsednika Mugabeja. Potem ko je vojska zasedla sedež državne televizije ZBC, je tiskovni predstavnik vojske, generalmajor Sibusiso Moyo v nagovoru zagotovil, da je 93-letnemu predsedniku in njegovi družini zagotovljena varnost.

Sprva ni bilo znano, kaj se je zgodilo s predsednikom, a je južnoafriški predsednik Jacob Zuma nato sporočil, da je Mugabe v hišnem priporu. Zuma, ki je z zimbabvejskim kolegom govoril po telefonu, je še dejal, da je Mugabe dobro.

Mugabe je nekdanjo britansko kolonijo popeljal v neodvisnost, ki jo je država razglasila leta 1980, in velja za osvoboditelja. A z oklepanjem predsedniškega stolčka in zatiranjem svojih nasprotnikov je postal despot ter uničil gospodarstvo južnoafriške države, bogate z naravnimi viri.

Na družbenem omrežju Twitter je Mugabejeva stranka Zanu-PF sporočila, da je bil za začasnega predsednika države postavljen bivši podpredsednik države Emmerson Mnangagwa, ki ga je Mugabe prejšnji teden odstavil zaradi nelojalnosti, veljal pa je za njegovega morebitnega naslednika.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je Mnanagagwa odpotoval iz Južne Afrike, kamor je odšel po odstavitvi. Vrstijo se ugibanja, da se bo Mnanagagwa, zaradi svoje nepopustljive politične drže znan tudi pod vzdevkom krokodil, vrnil v domovino ter prevzel vodenje države.

Stranka Zanu-PF je tvitnila tudi, da je vojska prijela finančnega ministra Ignatiusa Chomboja ter vodjo podmladka stranke, oba podpornika predsednikove soproge Grace Mugabe. Po neuradnih podatkih naj bi vojska prijela še več ministrov.

75-letni Mnangagwa je bil v minulih mesecih v vse ostrejšem v konfliktu z Mugabejevo soprogo. Z njegovo odstavitvijo je 52-letna Grace Mugabe postala verjetna naslednica ostarelega predsednika, ki se oklepa oblasti.

Mugabe sicer že izgublja podporo med dosedanjimi privrženci. Tako ga je vplivno združenje veteranov osvobodilnega boja danes pozvalo, naj odstopi tako s položaja predsednika države kot s položaja predsednika vladajoče stranke. Kot je na novinarski konferenci v Harareju dejal generalni sekretar združenja Victor Matemadanda, ki velja za privrženca Mnangagwe, zahtevajo tudi preiskavo vseh kaznivih dejanj, ki jih je Mugabe zagrešil v svojem vodenju države.

Nekdanji finančni minister Tendai Biti je Mugabeja danes označil za "starca, ki bi mu morali dovoliti, da si odpočije". Za afriško televizijo eNCA je še dejal, da je Mugabe zelo inteligenten človek, ki najverjetneje ve, da je kocka padla. Dodal je, da državljani Zimbabveja upajo, da se bo sedanja kriza končala brez prelivanja krvi.

Na miren razplet krize v Zimbabveju upajo tudi drugod po svetu.

Južna Afrika želi po besedah njenega predsednika Zume k temu prispevati tudi sama. Zato bo v sosednjo državo napotila obrambno ministrico Nosiviwe Mapisa-Nqakula in ministra za varnost Bonganija Bonga, ki se bosta pogovorila tako s predsednikom Zimbabveja kot z vojaškim vrhom, je pojasnil Zuma.

Afriška unija (AU) je obsodila dogajanje v Zimbabveju, ki je po besedah trenutno predsedujočega povezavi, gvinejskega predsednika Alphe Condeja, "videti kot državni udar". Ob tem je pozvala zimbabvejsko vojsko, naj preneha s svojimi operacijami in "znova vzpostavi ustavni red" ter vse vpletene strani pozvala k zadržanosti in odgovornosti.

Evropska unija je izrazila zaskrbljenost nad dogajanjem v Zimbabveju in pozvala k mirni rešitvi krize v tej južnoafriški državi. Za to se je zavzela tudi nekdanja kolonialna sila na območju Velika Britanija.

Vodja britanske diplomacije Boris Johnson je dejal, da zdaj obstaja upanje, da se bodo razmere v Zimbabveju spremenile. Ob tem je posvaril pred "prenosom oblasti z enega neizvoljenega tirana na drugega".

Več držav, med njimi ZDA in Velika Britanija, je svojim državljanom, ki so trenutno v zimbabvejski prestolnici, svetovalo, naj se zaradi politične negotovosti ne zadržujejo na prostem. Veleposlaništvi ZDA in Nizozemske v Harareju pa sta danes zaprti.