c S

Ekonomsko ogledalo: K rasti izvoza prispeva tudi boljša konkurenčnost

14.11.2017 14:42 Ljubljana, 14. novembra (STA) - V Sloveniji ključni dejavnik rasti ostaja izvoz, ki ga spodbuja tuje povpraševanje. A v Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) v najnovejšem Ekonomskem ogledalu ugotavljajo, da k rasti izvoza pomembno prispeva tudi izboljševanje konkurenčnosti.

"Ta se kaže v nadaljnji rasti tržnih deležev blaga na tujih trgih. Krepi se tudi proizvodnja v predelovalnih dejavnostih, zlasti v izvozno usmerjenih panogah," so izpostavili v Umarju. V ugodnih gospodarskih razmerah se kazalniki na trgu dela še naprej izboljšujejo, ob čemer rast plač ostaja zmerna, so dodali.

Letos se po njihovem opazno izboljšuje stroškovna konkurenčnost. Ugodna ostajajo tudi gibanja cenovne konkurenčnosti, ki se ohranja na lanskih ugodnih ravneh. Znižanje stroškov dela na enoto proizvoda je bilo v prvem polletju posledica višje rasti produktivnosti dela po njeni dveletni skromnejši rasti.

Poleg tega se je zaradi skromnega povečanja plač nadalje upočasnila rast sredstev za zaposlene na zaposlenega. Stroškovna konkurenčnost se je izboljšala predvsem v predelovalnih dejavnostih, trgovini, prometu in gostinstvu ter gradbeništvu.

Zlasti v predelovalnih dejavnostih so se ob visoki rasti dodane vrednosti izraziteje kot v povprečju gospodarstva povečali tudi zaposlenost in plače.

V mednarodnem merilu je tako Slovenija letos med članicami evrskega območja z ugodnejšim gibanjem cenovne in stroškovne konkurenčnosti. Pri cenovni konkurenčnosti je bil zaradi strukture menjave vpliv krepitve tečaja evra v Sloveniji v evrskem območju med nižjimi.

K razmeroma ugodnejšim gibanjem stroškovne konkurenčnosti pa je poleg tega prispevalo tudi to, da so se stroški dela na enoto proizvoda v Sloveniji zmanjšali bolj kot v večini članic, so navedli.

Na trgu dela število delovno aktivnih še naprej narašča v večini dejavnosti in dosega raven, primerljivo s predkriznim letom 2007. Ob tem se zlasti v predelovalnih dejavnostih že srečujejo s pomanjkanjem ustrezne delovne sile, so opozorili analitiki.

Zaposlovanje in manjši priliv v brezposelnost prispevata k padanju zmanjševanju števila brezposelnih. Povprečna plača se je v prvih osmih mesecih povečala za dobra dva odstotka.