c S

AI: politika sirske vlade "predaja ali smrt" je zločin zoper človeštvo

13.11.2017 15:00 Bejrut, 13. novembra (STA) - Obleganja, nezakonita ubijanja in prisilne preselitve s strani sirskih vladnih sil, zaradi katerih več tisoč civilistov živi v negotovosti, je mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) danes v poročilu označila za zločine proti človeštvu.

Podružnica organizacije iz Londona je sporočila, da naj bi sirska vlada med avgustom minulo leto in marcem letos v šestih regijah v bližini Damaska in v mestih Alep, Idlib in Homs uvedla politiko "predaja ali smrt", danes poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Cilj sirske vlade, da nadvlada opozicijske skupine, je s cinično uvedbo te taktike sprožil pogubno kombinacijo obleganj in bombnih napadov," je povedal predstavnik AI Philip Luther. "Ti so bili del sistematičnega in razširjenega napada na civiliste do mere zločina proti človeštvu," je bil kritičen.

Organizacija AI sicer krivdo pripisuje tudi oboroženim opozicijskim skupinam, a vendar naj bi bili ti zločini storjeni v manjši meri kot s strani vladnih sil. AI je med drugim tudi pozvala vse države k pomoči ZN pri preiskavi in h kazenskemu pregonu odgovornih.

Poročilo je nastalo na podlagi 134 intervjujev, ki so jih opravili med aprilom in septembrom letos. V intervjujih so sodelovali preseljeni prebivalci, ki so bili priča tovrstnim obleganjem in napadom, humanitarni delavci in strokovnjaki, novinarji in člani ZN.

Sirska kriza se je pričela z mirnimi protivladnimi demonstracijami marca 2011. Konflikt med vlado in opozicijskimi skupinami se je hitro razvnel v državljansko vojno v kateri je življenje doslej izgubilo več sto tisoč ljudi, razselila pa se je okoli polovica populacije, ki je pred vojno štela približno 22 milijonov.