c S

EU: Trgovinski sporazumi najbolj koristijo kmetijstvu in avtomobilski industriji

13.11.2017 09:25 Bruselj, 12. novembra (STA) - Evropska komisija je v nedavno objavljenem poročilu izpostavila pozitivni učinek obstoječih trgovinskih sporazumov EU in navedla področja, na katerih so možne izboljšave. Komisija ugotavlja, da trgovinski sporazumi pospešujejo izvoz in rast, sporazumi pa prinašajo največ koristi kmetijski in avtomobilski industriji EU.

Poročilo o učinkih obstoječih trgovinskih sporazumih navaja, da se je izvoz EU najbolj povečal v Mehiko, saj je v primerjavi z letom 2000 narasel za 416 odstotkov. Opazno je narasel tudi izvoz v Čile (+170 odstotkov od leta 2003), Južno Korejo (+59 odstotkov od leta 2011) in Srbijo (+62 odstotkov od leta 2013).

Poročilo obravnava tudi učinek na področja trajnostnega razvoja, varstva okolja in delavskih pravic, ki so vključena v novejše sporazume.

"Glede vpliva na trajnostni razvoj splošne ugotovitve še niso možne, saj gre za relativno novo prakso, obstajajo pa številni primeri pozitivnega sodelovanja na področjih, ki presegajo okvir liberalizacije trgovine, kot so svoboda združevanja, nasilje proti članom sindikatov, delo otrok, delovne inšpekcije, kolektivna pogajanja, tristranska posvetovanja ter zdravje in varnost pri delu," so zapisali v Bruslju.

Kljub splošnemu pozitivnemu učinku trgovinskih sporazumov na izvoz EU pa podjetja EU ne izkoriščajo danih priložnosti v celoti, na primer glede tarifnih ugodnosti. Zato bi jih bilo treba bolje ozavestiti o možnostih, ki jih ponujajo sporazumi za njihov izvoz in rast, v poročilu še ugotavlja komisija.