c S

Priprti nekdanji podpredsednik katalonske vlade bo vodilni kandidat svoje stranke

13.11.2017 09:20 Barcelona, 11. novembra (STA) - Stranka odstavljenega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa bo politika, ki sedi v preiskovalnem priporu, na predčasnih regionalnih volitvah 21. decembra znova postavila za vodilnega kandidata. Kot zaenkrat kaže, bo leva ERC sicer nastopila sama, saj odcepitvi naklonjene stranke niso oblikovale skupne liste.

Poleg Junquerasa bodo na kandidatni listi tudi nekdanji regionalni ministri stranki, ki so bodisi v priporu bodisi so se skupaj z nekdanjim voditeljem vlade Carlesem Puigdemontom zatekli v Bruselj, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sklenila stranka ERC.

Proti nekdanjim katalonskim funkcionarjem je špansko pravosodje zaradi njihove vloge v prizadevanjih za neodvisnost Katalonije sprožilo sodne postopke, potem ko je Madrid v odziv na razglasitev neodvisnosti 27. oktobra odstavil regionalno vlado in razpustil parlament. Za 21. december je španska vlada napovedala nove regionalne volitve.

ERC je bila del vladajoče koalicije Junts pel Si, ki je na čelu s Puigdemontovo sredinsko stranko PDeCAT kot enotna lista nastopila na zadnjih regionalnih volitvah leta 2015. Njihova poglavitna točka programa so bila prizadevanja za neodvisnost Katalonije oz. izvedba referenduma o tem vprašanju.

A kot kaže, odcepitvi naklonjene stranke na tokratnih volitvah ne bodo nastopile skupaj. Kot piše spletni medij Politico, namreč do roka, ki se je za prijavo koalicij na volitvah iztekel minuli torek, tega niso storile.

To bi po pisanju Politica lahko okrnilo Puigdemontove možnosti politične vrnitve, saj je tudi iz Belgije vseskozi pozival k oblikovanju skupne liste odcepitvi naklonjenih strank. Očitno ni prepričal stranke ERC, ki ji ankete napovedujejo prvo mesto. PDeCAT naj bi zasedla četrto mesto.

Medtem ko nekatere ankete napovedujejo absolutno večino v parlamentu za neodvisnosti naklonjene stranke, druge kažejo, da jim to ne bo uspelo. Med slednjimi je nedavna anketa, objavljena v španskem časniku Vanguardia, po kateri bi denimo liberalna stranka Ciudadanos in katalonski socialisti, ki oboji nasprotujejo neodvisnosti, zasedli drugo oz. tretje mesto.