c S

V Bruslju podpis listine o novem obrambnem sodelovanju

13.11.2017 09:37 Bruselj, 13. novembra (STA) - Okoli 20 članic EU, med njimi Slovenija, bo danes v Bruslju podpisalo notifikacijsko listino o vzpostavitvi nove oblike stalnega obrambnega sodelovanja, znane pod angleško kratico Pesco. V imenu Slovenije jo bosta podpisala obrambna ministrica Andreja Katič in zunanji minister Karl Erjavec.

Listina temelji na predlogu Nemčije, Francije, Španije in Italije. Vključuje okoli 20 zavez na petih področjih, ki naj bi jih sodelujoče članice uresničile do leta 2025.

Ta področja so naložbe, načrtovanje zmogljivosti, interoperabilnost, zmogljivosti za razpoložljivost, prožnost in nameščanje sil, sodelovanje z namenom nadomestitve pomanjkljivih zmogljivosti in programi za opremo.

Listino naj bi podpisalo okoli 20 članic. Nekatere se danes še ne bodo pridružile, ker še niso izpeljale notranjih postopkov. Pričakovati je, da bodo to storile v prihodnjih tednih. Danska in Velika Britanija pa pri projektu ne bosta sodelovali.

EU naj bi novo stalno obliko obrambnega sodelovanja dejansko vzpostavila 11. decembra. Do takrat naj bi članice pripravile nacionalne načrte za izvajanje nalog v okviru tega projekta.

Podpis bo potekal ob robu zasedanj zunanjih in obrambnih ministrov. Na skupnem zasedanju bodo ministri razpravljali o varnostnih in obrambnih vprašanjih, vključno z evropskim obrambnim skladom in prizadevanji za izboljšanje vojaške mobilnosti.

Zunanji ministri bodo predvidoma sprejeli sankcije proti Venezueli ter razpravljali o razmerah v Mjanmaru in o odnosih z Afriko v okviru priprav na vrh EU in Afriške unije, ki bo 29. in 30. novembra v Abidjanu.

Obrambni ministri pa bodo med drugim razpravljali o sodelovanju med EU in zvezo Nato in obravnavali proračun Evropske obrambne agencije.