c S

NLB: Odprta še vrsta vprašanj

10.11.2017 15:31 Bruselj, 10. novembra (STA) - Po pogovoru o slovenskem alternativnem predlogu v povezavi z vprašanjem prodaje NLB vrsta vprašanj še ostaja odprtih. Slovenski predlog ne naslavlja vseh težav, na katere opozarja Evropska komisija, končnega rezultata še ni, a še vedno nisem izgubila upanja, da ga oblikujemo do konca meseca, je povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

Pogovor z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager o sprejetih zavezah v povezavi z državno pomočjo NLB je bil zelo konkreten in konstruktiven, a odprtih ostaja še kar nekaj vprašanj, zato smo se odločili, da si vzamemo nekaj dni časa za premislek, nato pa znova sedemo za skupno mizo in najdemo rešitev, je pojasnila ministrica.

Na vprašanje, ali je slovenski predlog za komisijo sprejemljiv, je ministrica odgovorila, da je zelo zadovoljna s prizadevnostjo uslužbencev komisije, ki nam pomagajo razmišljati in iskati skupne možne rešitve. "Dejstvo pa je, da naš predlog ne naslavlja vseh težav, na katere opozarja Evropska komisija," je izpostavila.

O odprtih vprašanjih ministrica ni želela podrobneje govoriti. Povedala je le, da bodo stvari podrobneje pojasnjevali, ko bodo prihajali bliže rešitvam. "Ostajamo za pogovorno mizo. Končni rezultat še ni izoblikovan, ampak še vedno nisem izgubila upanja, da ga oblikujemo do konca meseca," je dejala.

Datum naslednjega srečanja ministrice in komisarke še ni določen. "Pogovori bodo tekli tako na tehnični kot na politični ravni zelo intenzivno še ves mesec," je še povedala ministrica po srečanju s komisarko, kateri je danes predstavila slovenski predlog finančne kompenzacije NLB državi namesto prodaje hčerinskih bank na Balkanu.

Na vprašanje, ali bi bila s tem v celoti odpravljena zaveza za prodajo 75-odstotnega državnega deleža v NLB, določena v zameno za bruseljsko odobritev državne pomoči banki leta 2013, ministrica odgovarja, da je prodaja balkanskih podružnic alternativa prodajni zavezi po osnovni določbi, tako da bi s tem predlogom končali celoten postopek prestrukturiranja NLB.

Slovenija bi bila sicer po ministričinih besedah pripravljena sprejeti tudi morebitne dodatne ukrepe, če bi se Evropski komisiji to zdelo potrebno, zato da bi ta sprejela osnovni slovenski predlog. O podrobnostih teh dodatnih ukrepov ministrica ni želela govoriti.

V Evropski komisiji so po srečanju povedali, da sta komisarka in ministrica razpravljali o slovenskih načrtih za spoštovanje odločbe o državni pomoči, zlasti zaveze za "delno prodajo" državnega deleža banke, ter da komisija in slovenske oblasti ostajajo v stiku.

"Delna prodaja državnega deleža NLB je pomembna zaveza za zagotovitev dolgoročne vzdržnosti banke, na podlagi katere je komisija odobrila znatno državno pomoč NLB v letu 2013," so poudarili v komisiji in ponovili, da so članice odgovorne za spoštovanje svojih zavez.

Današnje sporočilo komisije se nekoliko razlikuje od njenega sporočila po oktobrskem sestanku, in sicer v tem, da so pri pomenu spoštovanja zavez doslej izpostavljali prodajo "75-odstotnega" državnega deleža NLB, danes pa omenjajo "delno prodajo".