c S

Prostovoljna vključitev v obvezno pokojninsko zavarovanje spet kot pred letom 2013

10.11.2017 09:39 Ljubljana, 09. novembra (STA) - DZ je danes s 64 glasovi za in dvema proti sprejel pokojninsko novelo, ki sta jo vložili koalicijski SD in DeSUS. V skladu z njo se bo čas prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko zavarovanje znova štel v pokojninsko dobo brez dokupa. Novela se bo začela uporabljati 1. januarja 2018.

Novela, ki so jo v SD in DeSUS pripravili v sodelovanju z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije in pokojninskim zavodom, ne posega v pokojninski sistem. Pač pa se nanaša na pokojninsko dobo, za katero so bili prispevki plačani v okviru prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko zavarovanje v času do uveljavitve zadnje pokojninske reforme, torej do 31. decembra 2012. Po pojasnilih predlagateljev zadeva od 1000 do 5000 ljudi, ki imajo zaradi nastalega položaja nižje pokojnine.

Prostovoljno so se v obvezno pokojninsko zavarovanje ponavadi vključevali tisti, ki so izgubili delo po stečaju podjetja in jim je po določenem času prenehala pravica do nadomestila, tisti s krajšim delovnim časom in starejši brezposelni, ki so bili nezaposljivi in so čakali na upokojitev, so pojasnili predlagatelji.

Druga sprememba v noveli pa določa, da bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje obvestil zavarovance, če jim delodajalec ne plačuje prispevkov.

DZ ni sprejel nobenega od štirih vloženih dopolnil. SMC je namreč želel, da bi se v pokojninsko dobo štela tudi obdobja, za katera delodajalec ni plačeval prispevkov delavcu, vendar pa bi se moral delavec v kakršni koli obliki izreči o prejemu plače pri finančni upravi.

V SDS pa so želeli, da bi kot pokojninsko dobo brez dokupa šteli tudi obdobje opravljanja kmetijske dejavnosti in obdobje delovnega razmerja v tujini. Nesprejeti dopolnili Levice sta bili povezani z izterjavo neplačanih prispevkov in z obdobjem prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje tudi po 31. decembru 2012.