c S

Vlada napoveduje zagovarjanje vladavine prava v razpravah o Kataloniji

09.11.2017 15:59 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Če bo na ravni EU prišlo do razprave o Kataloniji in dogodkov v Španiji, bo slovenska vlada "poudarjala pomen dialoga, demokratičnega procesa, spoštovanja človekovih pravic ter spoštovanja vladavine prava, ki je temelj delovanja EU," je danes sklenila vlada v odgovoru na priporočilo odbora državnega zbora za zunanjo politiko (OZP).

OZP je 16. oktobra v razpravi o razmerah v Kataloniji priporočil slovenski vladi, da se na ravni EU zavzema za rešitev katalonskega vprašanja, temelječo na dialogu.

Vlada je danes sprejela odgovor poslancem in poudarila "univerzalno in neodtujljivo pravico vseh narodov do samoodločbe". Ta pa mora biti "izražena in izvedena v skladu z demokratičnimi standardi in zakonito".

"Vsi Katalonci, tako tisti, ki se zavzemajo za samostojnost, kot tisti, ki prav tako odločno podpirajo nadaljnje sobivanje znotraj Španije, morajo svoja prizadevanja uresničevati v skladu z veljavnim španskim pravnim redom in v skladu z mednarodnim pravom," poudarja slovenska vlada v današnjem sklepu.

Vlada je poudarila tudi "potrebo po iskanju rešitve katalonskega vprašanja z dialogom in v ustavnem okviru, pri čemer morajo biti v tem procesu polno spoštovane vse temeljne človekove pravice in svoboščine", so še sporočili iz urada vlade za komuniciranje.