c S

Upravno sodišče pritrdilo odločbi o začasnem odvzemu otroka Sandi Alibabić

09.11.2017 14:59 Ljubljana/Jesenice, 09. novembra (STA) - Upravno sodišče je zavrnilo tožbo Sande Alibabić, ki jo je kranjsko sodišče septembra obsodilo za smrt njene dveletne hčerke. Alibabićeva je sprožila upravni spor, ker ji je center za socialno delo marca letos odvzel novorojenega otroka, ki ga je rodila v priporu. Upravno sodišče pa je pritrdilo začasni odločbi centra za socialno delo.

Kot je danes pojasnila predsednica upravnega sodišča Jasna Šegan, je sodišče 29. septembra s sodbo kot neutemeljeno zavrnilo tožbo Sande Alibabić iz Jesenic in s tem potrdilo začasno odločbo Centra za socialno delo Jesenice z 20. marca o začasnem odvzemu mladoletnega otroka Alibabićevi in njegovi namestitvi v rejniško družino. Sodba upravnega sodišča je bila Alibabićevi odvetnici Darji Roblek vročena 25. oktobra in odločitev sodišča je pravnomočna.

Alibabićeva, ki je bila skupaj s svojim nekdanjim partnerjem Mirzanom Jakupijem na prvostopenjskem sodišču obsojena za več kaznivih dejanj zanemarjanja, surovega ravnanja in povzročitve različnih poškodb, ki so julija lani vodile v smrt njene dveletne hčerke, je marca letos v priporu rodila dečka.

Jeseniški center za socialno delo je Alibabićevi novorojenega otroka zaradi njegove varnosti že v porodnišnici začasno odvzel. Alibabićeva se je iz porodnišnice vrnila v pripor, na odločitev centra pa se je pritožila na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. To je pritožbo zavrnilo in pritrdilo odločitvi centra.

Ko je odločba centra prestala presojo na drugi stopnji, je pooblaščenka Alibabićeve zaradi ukrepa začasnega odvzema otroka sprožila še upravni spor. Vendar je konec septembra tudi upravno sodišče pritrdilo odločitvi jeseniškega centra za socialno delo, na katerem bodo po rešitvi upravnega spora lahko nadaljevali postopke za odvzem otroka oziroma roditeljske pravice.

Za dečka v tem času skrbi rejniška družina, center za socialno delo pa je zaradi nadaljnjih postopkov spremljal tudi sojenje Alibabićevi in Jakupiju. Kranjsko okrožno sodišče je Alibabićevi 28. septembra prisodilo 23, Jakupiju pa 21 let zapora ter jima podaljšalo pripor. Zaradi pritožbe njunih zagovornikov sodba še ni pravnomočna.