c S

Špansko ustavno sodišče uradno razveljavilo deklaracijo o samostojnosti Katalonije

08.11.2017 16:05 Madrid, 08. novembra (STA) - Špansko ustavno sodišče je danes uradno razveljavilo deklaracijo o samostojnosti Katalonije, ki jo je 27. oktobra sprejel katalonski parlament. Odločitev ustavnega sodišča je bila pričakovana, saj je sodišče v začetku meseca že začasno razveljavilo omenjeno deklaracijo, na spletni strani poroča Reuters.

Špansko ustavno sodišče je razsodilo, da je bila katalonska deklaracija o samostojnosti "neustavna in neveljavna".

Le nekaj ur po glasovanju v katalonskem parlamentu, kjer so deklaracijo sprejeli z 70 glasovi za in desetimi proti, poslanci treh parlamentarnih strank pa se glasovanja niso udeležili, je španska vlada razpustila katalonski parlament in odstavila katalonsko regionalno vlado. Razpisala je tudi nove regionalne volitve v Kataloniji, ki bodo 21. decembra.

Španski zunanji minister Alfonso Dastis je medtem danes za BBC dejal, da v Španiji razmišljajo o ustavnih spremembah, ki bi v prihodnosti španskim regijam dovoljevale referendum o samostojnosti. Dodal je, da bi lahko pripravili vsedržavno glasovanje na to temo. Tako bi o morebitni samostojnosti regij odločali na referendumu na celotnem območju Španije.

Kot je še dejal Dastis, so v parlamentu ustanovili odbor, ki se bo ukvarjala z morebitnimi ustavnimi spremembami, s katerimi bi lahko bolje odgovorili na prizadevanja nekaterih Kataloncev.

"Priznavamo, da obstajajo politične razmere, ki jih je potrebno nasloviti, a v vsakem primeru je potrebno, da če bo odločitev sprejeta, bo to morala biti odločitev vseh Špancev," je še dejal. Izrazil je tudi obžalovanje zaradi nasilja na referendumu o samostojnosti Katalonije minuli mesec, a hkrati ocenil, da ni prišlo do prekomerne uporabe sile, še poroča BBC.