c S

EU opozarja na nevarno zaostrovanje med Teheranom in Rijadom, ZDA pozivajo k ukrepom zoper Iran

08.11.2017 08:40 Washington, 07. novembra (STA) - Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je danes opozorila na izredno nevarne posledice, ki bi jih lahko imele naraščajoče napetosti med Savdsko Arabijo, Iranom in njunimi zaveznicami ne samo za regijo, ampak tudi druge. Strani je pozvala k umiritvi retorike. ZDA so pozvale k ukrepom mednarodne skupnosti proti Iranu.

Mogherinijeva je na obisku v Washingtonu dala jasno vedeti, da si voditelji v Evropi želijo, da bi strani umirile retoriko ter skušale najti najmanjšo skupno osnovo, na kateri bi gradile mir. Ni pa kritizirala ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaradi njegove podpore agresivnemu protiiranskemu stališču savdskega prestolonaslednika, princa Mohameda bin Salmana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Washingtonu sicer ni ameriškega zunanjega ministra Rex Tillersona niti ameriškega predsednika Trumpa, ki sta na azijski turneji, kjer je v središču pogovorov severnokorejska jedrska grožnja.

Trump je kljub temu na Twitterju podprl protikorupcijska prizadevanja savdskega prestolonaslednika, potem ko je v soboto komisija pod njegovim vodstvom aretirala 11 princev ter več deset sedanjih in bivših ministrov ter gospodarstvenikov. Kot je zapisal, "popolnoma zaupa kralju Salmanu in savdskemu prestolonasledniku, ki točno vesta, kaj delata".

ZDA so danes tudi preko veleposlanice pri ZN Nikki Haley podprle trditev Savdske Arabije, da je Iran priskrbel hutijskim upornikom v Jemnu balistične rakete, ki so jih med drugim uporniki v soboto izstrelili proti Rijadu. Savdske sile so jih sicer še pravočasno prestregle, tako da žrtev ni bilo.

Haleyjeva je ocenila, da je Iran s tem kršil resolucije VS ZN in da bi zato mednarodna skupnost morala ukrepati proti iranskemu režimu.

Prince Salman je ta raketni napad danes označil kot "neposredno vojaško agresijo" Irana proti Savdski Arabiji ter zatrdil, da ima Rijad pravico do odgovora. Iran je obtožbe odločno zanikal.

Mogherinijeva je izrazila popolno podporo gospodarskim reformam in protikorupcijskim prizadevanjem Rijada, ni pa se želela izrecno izrekati o omenjeni čistki na visoki ravni. Dodala je le, da sta spoštovanje človekovih pravic in vladavine prava v središču zunanje politike EU. "Tukaj vem, gredo razmišljanja v drugo smer," je še dejala v posredni referenci na Trumpovo politiko Najprej Amerika v zunanji politiki.