c S

V EU upanje na dogovor o črnem seznamu davčnih oaz v decembru

08.11.2017 08:29 Bruselj, 07. novembra (STA) - V senci nove davčne afere z objavo Rajskih dokumentov, ki razkrivajo nove zlorabe sistema z namenom izogibanja davkom, so finančni ministri EU danes v Bruslju obravnavali napredek pri vzpostavljanju evropskega črnega seznama davčnih oaz. Upamo na dogovor v decembru, je dejal podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Komisija želi tudi sankcije proti tistim, ki se bodo znašli na seznamu, je poudaril Dombrovskis.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire se je zavzel za to, da države, ki ne sodelujejo v boju proti izogibanju davkom, ne bi imele dostopa do finančnih sredstev mednarodnih organizacij, kot sta Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad.

Vprašanje sankcij sicer ostaja odprto, razprava o tem še poteka.

Opozorilo posebne delovne skupine o možnosti uvrstitve na črni seznam naj bi dobilo določeno število držav oziroma jurisdikcij, od katerih se do 17. novembra pričakujejo dodatne informacije, na podlagi katerih se bo nato odločilo, ali bodo pristale na seznamu ali ne.

Informacije o številu držav oziroma jurisdikcij, ki naj bi dobile ta opozorila, se razlikujejo. V začetku leta se je neuradno omenjalo, da je okoli 90 davčno problematičnih držav oziroma jurisdikcij, med katerimi naj bi bile poleg Brazilije, Singapurja in Paname tudi ZDA.

Slovenska finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je poudarila, da je med ministri zaznati veliko zaskrbljenost zaradi novih podatkov v povezavi s poslovanjem z davčnimi oazami in s tem tudi pripravljenost na ukrepanje.

Vraničar Ermanova si želi, da bi se države znašle na seznamu zaradi neizpolnjevanja objektivnih meril, ne na podlagi subjektivnih presoj, želi si enake obravnave vseh držav ter da bi te dejavnosti države spodbudile k poštenim praksam in ustreznemu sodelovanju.

"Pričakujem, da bomo prišli do skupnega rezultata. Zadnji dogodki pomenijo dodatno spodbudo, da se tak seznam res oblikuje," je še izpostavila.

O slovenskih primerih, ki jih razkrivajo Rajski dokumenti, pa je ministrica povedala, da bo Slovenija ukrepala podobno kot v vseh podobnih primerih.

Informacije, dostopne v javnih medijih, finančna uprava upošteva, ko pripravi analizo tveganja posameznega davčnega zavezanca. Same objave v medijih ne morejo biti podlaga za uvedbo davčnega postopka, so pa podlaga za uvedbo določenih preiskav in preveritev ter na tej podlagi konkretnih ukrepov, je pojasnila Vraničar Ermanova.