c S

Savdski princ obtožil Iran "neposredne vojaške agresije"

07.11.2017 12:42 Rijad, 07. novembra (STA) - Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman je obtožil Iran, da izvaja "neposredno vojaško agresijo" proti Savdski Arabiji. Pri tem pa je Iran še obtožil, da jemenske upornike, proti katerim se bori Savdska Arabija, oskrbuje z balističnimi raketami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Jemenski uporniki, ki uživajo podporo Teherana, so v soboto izvedli raketni napad na Savdsko Arabijo, vendar so savdske sile raketo pravočasno prestregle.

"Prestolonaslednik je poudaril, da se vpletenost iranskega režima, ki oskrbuje hutijske vojščake z raketami, razume kot neposredno vojaško agresijo," je prinčevo izjavo povzela savdska tiskovna agencija SPA.

Princ Salman pa je o tem po telefonu spregovoril tudi z britanskim zunanjim ministrom Borisom Johnsonom. Salman mu je dejal, da bi se lahko raketni napad "zaostril v napoved vojne kraljestvu".

Iran je danes ponovno zanikal savdske obtožbe. Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je dejal, da se "Savdijci obnašajo kot huligani v regiji in jo delajo nevarno, nato pa skušajo krivdo za svojo nevarno politiko preložiti na Iran".

Iransko obrambno ministrstvo in revolucionarna garda sta zanikala vpletenost v raketni napad.

Savdske sile so v soboto blizu prestolnice Rijad prestregle raketo, ki so jo izstrelili jemenski uporniki. Ti so se na ta način želeli maščevati za napade sil arabske koalicije v Jemnu. Savdski zunanji minister Adel al Džubeir je že v ponedeljek posvaril Iran, da njegovo kraljestvo ne bo trpelo "kakršnihkoli napadov" na svojo varnost.

Koalicija držav pod vodstvom Savdske Arabije je v ponedeljek zaprla tako zračne kot morske in kopenske poti z Jemnom, kjer se v podporo mednarodni priznani vladi predsednika Abedraboja Mansurja Hadija že od leta 2015 bori proti upornikom.

Iran je savdske obtožbe zanikal in raketni napad označil za "neodvisno dejanje", ki da so ga v odgovor na savdsko posredovanje izvedli hutijski uporniki. Iransko zunanje ministrstvo je obtožbe zavrnilo kot "nepravične, neodgovorne, uničevalne in provokativne".

Kritiki obtožujejo koalicijo, da v svojih letalskih napadih na Jemen ne naredi dovolj za preprečitev žrtev med civilisti. Od začetka posredovanja je bilo ubitih približno 8650 ljudi.

Vsi poskusi za dosego dogovora pred pogajanj, vključno s pogovori, ki so jih podpirali Združeni narodi, so doslej propadli.

Združeni narodi so sicer danes pozvali koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije, naj preneha z blokado Jemna. Z zaprtjem poti so namreč prekinili tudi dostavo humanitarne pomoči. "Če se te kanale, te življenjske poti, ne ohranja odprte, je to katastrofalno za ljudi, ki so se znašli v humanitarni krizi, ki smo jo že označili za najhujšo na svetu," je dejal tiskovni predstavnik urada ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) Jens Laerke.

Pojasnil je še, da se urad pogaja s koalicijo, da bi ponovno omogočili dostop, poroča francoska tiskovna agencija AFP.