c S

V Bonnu se začenja podnebna konferenca

06.11.2017 09:12 Ljubljana, 06. novembra (STA) - V nemškem Bonnu se bo danes začela svetovna podnebna konferenca, ki ji bo predsedoval Fidži. Mnogi upajo, da bo mala otoška državica uspela vdihniti novo življenje pogovorom, ki vse od lanskoletne izvolitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa še iščejo nov zagon.

Podnebna konferenca v Bonnu bo prva, odkar se je Trump odločil ZDA umakniti iz pariškega sporazuma o podnebnih spremembah. Sporazum je doslej podpisalo 197 pogodbenic, ratifikacij se je nabralo 169. Na strani držav, ki sporazuma ne podpirajo, ZDA družbo dela le še Sirija.

Konferenca bo vsebinsko gledano predvsem tehnične narave. Države naj bi na njej napravile nove korake v smeri oblikovanja skupnih pravil za primerjanje in ocenjevanje načrtovanih ukrepov zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov in njihovega stopnjevanja skozi leta.

Po ocenah strokovnjakov bo uspeh, če bo na konferenci oblikovan osnutek, tudi če bo v njem še več možnih verzij pri najbolj spornih delih. Pravila naj bi po najbolj optimističnih, a težko uresničljivih načrtih dokončno oblikovali do podnebne konference prihodnje leto na Poljskem.

Organizatorji v Bonnu do 17. novembra pričakujejo 23.000 udeležencev iz 197 držav. Med pomembnejšimi imeni so generalni sekretar ZN Antonio Guterres, francoski predsednik Emmanuel Macron, nemška kanclerka Angela Merkel, kalifornijski guverner Jerry Brown, hollywoodski zvezdnik Leonardo DiCaprio in igralec ter politik Arnold Schwarzenegger.

Slovensko delegacijo bodo sestavljali namestnik generalne direktorice direktorata za okolje na okoljskem ministrstvu Uroš Vajgl, Zoran Kus iz sektorja za okolje in podnebne spremembe ter Janja Pevec-Živkovič s stalnega predstavništva Slovenije pri EU.

Skupno 195 držav in EU se je v Parizu leta 2015 zavezalo omejiti dvig povprečne globalne temperature na občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja v primerjavi s predindustrijsko dobo, prizadevale pa naj bi si za omejitev na 1,5 stopinje. Svet je doslej že prestopil mejo ene stopinje Celzija.

Države so pred Parizom sporočile svoje načrtovane nacionalne prispevke k zmanjšanju izpustov, a so znanstveniki izračunali, da dosedanje prostovoljne zaveze niso zadostne za dosego ciljev. Tako naj bi države skozi leta izvajanja sporazuma v skladu z napredovanjem tehnologije krepile svoje ambicije.