c S

GZS pozdravlja napovedano davčno razbremenitev nagrad za poslovno uspešnost

06.11.2017 08:23 Ljubljana, 03. novembra (STA) - V GZS so pozdravili odločitev pristojnega odbora DZ, da se izplačila nagrad za poslovno uspešnost oz. 13. plače in božičnice oprosti plačila dohodnine do višine povprečne plače v Sloveniji. To so predlagali skupaj z ZSSS, odbor pa je predlog vključil v paket davčnih zakonov, ki ga je v četrtek pripravil za odločanje v DZ.

"Pozdravljamo korak koalicijskih strank, ki podjetjem omogoča, da bolje nagradijo zaposlene, ki so doprinesli k uspešnim poslovnim rezultatom, in se jim tudi tako zahvalijo za njihov prispevek k razvoju podjetja. Verjamemo tudi, da bo odločitev koristna za nadaljnjo gospodarsko rast," so danes sporočili iz GZS.

Po njihovi oceni bo to omogočilo, da bi bili zaposleni v zasebnem sektorju ob istem strošku dela deležni višjega neto prejemka. Analitika GZS namreč ocenjuje, da bi se neto izplačilo nagrade v povprečju povečalo z 700 na 872 evrov oz. za 172 evrov neto na zaposlenega, so navedli.

Na predlog poslancev koalicije je odbor na četrtkovi seji v predlog novele zakona o dohodnini vnesel določbo, da se izplačila nagrad za poslovno uspešnost oprosti plačila dohodnine do višine povprečne plače v Sloveniji. Od uveljavitve zadnjih sprememb pri dohodnini z letošnjim letom je ta meja določena pri 70 odstotkih povprečne plače.