c S

Trump po prvih obtožnicah glede ruskega vmešavanja v volitve zanika zaroto

02.11.2017 08:30 Washington, 30. oktobra (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je danes po prvih obtožnicah v preiskavi posebnega tožilca Roberta Muellerja o ruskem vpletanju v lanske predsedniške volitve v ZDA tvitnil, da ni zarote. Točke obtožnice zoper Paula Manforta pa se nanašajo na čas preden je vodil njegov volilni štab, je dodal Trump.

"Oprostite, ampak to je bilo leta nazaj, preden je bil Paul Manafort del Trumpove kampanje," je na Twitterju zapisal ameriški predsednik. Ob tem je vprašal, zakaj niso v središču preiskave demokrati in njihova predsedniška kandidatka Hillary Clinton.

Iz Bele hiše pa so sporočili, da Trump ne namerava zamenjati posebnega tožilca. Ob tem je tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders dodala, da obtožbe proti nekdanjim sodelavcem volilne kampanje niso povezane niti s predsednikom niti njegovo kampanjo.

Glede zunanjepolitičnega svetovalca Trumpove predsedniške kampanje Georgea Papadopoulosa, ki je lagal glede srečanja z Rusi, pa je dejala, da je bil le prostovoljec. Njegov stik z Rusi pa ni bil povezan z uradnim delom za kampanjo.

Nekdanji vodja Trumpovega volilnega štaba Paul Manafort je bil danes skupaj s svojim nekdanjim poslovnim kolegom Rickom Gatesom med drugim obtožen zarote proti ZDA in pranja denarja. To sta prvi obtožnici v preiskavi Muellerja o ruskem vpletanju v te volitve.

Mueller je pojasnil, da sta Manafort in Gates obtožena zarote proti ZDA, pranja denarja, lobiranja v tujini in lažnih izjav. Obtožnica proti njima obsega skupno 12 točk. Obtožena sta domnevno skrila več milijonov dolarjev, ki sta jih zaslužila z delom za nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča in njegovo prorusko stranko.

Obtožnica je vezana na dogodke med letoma 2006 in 2017. Torej tudi čas od junija do avgusta lani, ko je Manafort vodil Trumpov štab.