c S

Sodnica blokirala Trumpovo prepoved služenja transseksualcev v vojski

02.11.2017 08:30 Washington, 30. oktobra (STA) - Sodnica okrožnega sodišča v Washingtonu je danes blokirala prepoved služenja transseksualcev v vojski, ki jo je poleti uvedel ameriški predsednik Donald Trump, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ni pa blokirala prepovedi kritja stroškov medicinskih posegov za spremembo spola za tiste, ki že služijo v ameriški vojski.

Sodnica Colleen Kollar-Kotelly je danes ukazala "vrnitev na status quo", torej pred Trumpovo prepovedjo.

Trump je memorandum, ki transseksualnim osebam prepoveduje pridružitev ameriški vojski, podpisal 25. avgusta. S tem je odredil vrnitev k dolgoletni politiki in praksam glede vojaške službe, ki so bile v veljavi pred junijem lani. Prvega julija lani je tedanji obrambni minister ZDA Ashton Carter sporočil, da bodo lahko v oboroženih silah ZDA odprto služili tudi transseksualci, ministrstvo pa bo plačalo vse stroške, povezane s spremembo spola.

Trumpova odločitev bi v veljavo stopila 23. marca prihodnje leto. Transseksualnim osebam prepoveduje pridružitev vojski, obstoječim pripadnikom pa odreka kritje stroškov, povezanih s spremembo spola.

Zaradi prepovedi služenja transseksualcev v vojski je pet vojakov, ki so spremenili spol, vložilo tožbo proti Trumpu in Pentagonu. Peterica žensk je pri tem izpostavila predvsem svojo negotovo usodo, češ da ne vedo, ali bodo lahko obdržale svojo službo.

Med približno 1,3 milijona aktivnih pripadnikov ameriške vojske je po ocenah od 1320 do 15.000 transspolnih oseb, poroča AFP.