c S

Vrhovni sodniki za položaj, primerljiv z ustavnimi

02.11.2017 08:21 Ljubljana, 30. oktobra (STA) - Vrhovni sodniki so na občni seji pred dnevi razpravljali o težavah, s katerimi se srečujejo pri svojem delu. Med razpravo je prevladalo stališče, da bi moral biti položaj vrhovnega sodišča kot najvišjega sodišča v državi primerljiv z ustavnim sodiščem, vrhovnega sodnika pa bi morali izenačiti z ustavnim, so povzeli na vrhovnem sodišču.

Kot je na spletni strani zapisalo vrhovno sodišče, so nekateri člani občne seje izražali stališče o neustreznem, zapostavljenem položaju vrhovnih sodnikov in o nevzdržnem stanju glede razporejanja denarja za delovanje vrhovnega sodišča.

Zavzeli so se za začetek priprave posebnega zakona o vrhovnem sodišču, ki bi odpravil te probleme. Zlasti naj bi vzpostavil mehanizem za poenotenje sodne prakse ter na primeren način uredil trenutno "neustrezen položaj vrhovnih sodnic in sodnikov in ne dovolj poudarjeno ustavno vlogo vrhovnega sodišča". Za preučitev priprave predloga zakona na vrhovnem sodišču napovedujejo tudi ustanovitev posebne delovne skupine.

Na občni seji je več vrhovnih sodnikov opozorilo tudi na slabo urejen status višjih pravosodnih svetovalcev oziroma strokovnih sodelavcev na vrhovnem sodišču. Ob tem so navedli, da je v zadnjih mesecih vrhovno sodišče zapustilo več strokovnih sodelavcev. Predsednik sodišča Damijan Florjančič je v zvezi s tem pojasnil, da so za višje pravosodne svetovalce odprte možnosti napredovanja v višje nazive, kar predstavlja enega od korakov k izboljšanju njihovega položaja, so še zapisali na vrhovnem sodišču.