c S

Pahor v DZ posredoval listo sedmih kandidatov za štiri člane Državnotožilskega sveta

30.10.2017 15:24 Ljubljana, 30. oktobra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je po posvetovanju s poslanskimi skupinami oblikoval dokončen seznam kandidatov za člane Državnotožilskega sveta in ga v petek posredoval predsedniku DZ Milanu Brglezu, so danes sporočili iz urada predsednika republike. Na kandidatni listi za štiri člane sveta je sedem kandidatov od prijavljenih osmih.

Kot so pojasnili v predsednikovem uradu, je Pahor kandidatno listo oblikoval po preučitvi prispelih kandidatur in po pogovorih z vodji poslanskih skupin DZ. Na njej so Milan Birsa, Anže Erbežnik, Katja Filipčič, Ljubica Kosmovski Fojkar, Jožef Kovač, Blaž Kovačič Mlinar in Igor Lučovnik.

Za štiri prosta mesta v Državnotožilskem svetu se je poleg navedenih sedmih kandidatov prijavila tudi Danijela Frangež, prav tako so v uradu predsednika republike prejeli še eno prijavo, a je ta kandidat od kandidature pozneje odstopil, so pojasnili v uradu že pred dnevi, ko so napovedali, da se bo o prijavljenih kandidatih Pahor posvetoval s poslanskimi skupinami.

DZ na predlog predsednika republike izmed pravnih strokovnjakov izvoli štiri člane Državnotožilskega sveta. Na kandidatni listi mora biti najmanj pet in največ osem kandidatov. Ti se bodo pred volitvami, ki bodo 16. novembra, tudi javno predstavili.

Volitve so potrebne, ker mandat aktualnih članov sveta poteče 12. decembra. Državnotožilski svet sicer sestavlja devet članov, poleg štirih, ki jih izvoli DZ na predlog predsednika republike, štiri izvolijo državni tožilci, enega pa imenuje minister za pravosodje izmed vodij okrožnih državnih tožilstev. Imenovani oziroma izvoljeni so za šest let in po poteku mandata ne morejo biti takoj ponovno izvoljeni oziroma imenovani.

Državnotožilski svet je samostojen državni organ, ki opravlja naloge državnotožilske samouprave in upravne naloge ter sodeluje pri zagotavljanju enotnosti pregona in varovanju samostojnosti državnih tožilcev, piše na spletni strani sveta.