c S

Predsednik Pahor prejel najvišje češko odlikovanje

30.10.2017 07:02 Praga, 29. oktobra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je v soboto v Pragi prejel najvišje češko državno odlikovanje, red belega leva. Češki predsednik Miloš Zeman ga je odlikoval "za zasluge za poglobitev in izboljšanje slovensko-čeških odnosov in za izjemne zasluge za Češko republiko".

Pahor je najvišje češko odlikovanje prejel na slovesnosti ob češkem državnem prazniku. Zeman je poleg Pahorja odlikoval še nekaj drugih uglednih osebnosti, med njimi nekdanjega nemškega kanclerja Gerharda Schröderja in nekdanjega župana Dunaja Michael Häupl.

Prejemniki tega visokega odlikovanja so bili med drugimi tudi britanska kraljica Elizabeta II., španski kralj Juan Carlos I., ameriški predsednik Bill Clinton, češki predsednik Vaclav Havel in avstrijski zvezni predsednik Heinz Fischer.

Pred večerno slovesnostjo se je Pahor z Zemanom tudi sestal na pogovorih. Kot so sporočili iz pahorjevega urada, sta poudarila, "da je prijateljstvo med češkim in slovenskim narodom zgodovinsko utemeljeno, tako na področju političnih odnosov kot tudi na področjih gospodarskega in kulturnega sodelovanja". Predsednika sta izmenjala tudi stališča o aktualnih dvostranskih in mednarodnih vprašanjih ter se zavezala krepitvi dobrega prijateljstva med državama, so še sporočili.

Češki predsednik Zeman je v posebni izjavi za slovenske medije pred slovesnostjo poudaril, da je izjemno vesel, da bo lahko danes vročil najvišje državno odlikovanje slovenskemu predsedniku Pahorju, s katerim se poznata že več kot dvajset let. Ob tem je češki predsednik izpostavil, da so odlični odnosi med državama tudi sad prizadevanj slovenskega predsednika. Zeman se je slovenskemu predsedniku zahvalil za njegovo pobudo za stabilizacijo Zahodnega Balkana in mir v Evropski uniji.

Zeman je na sobotni slovesnosti posthumno odlikoval tudi slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika z redom Tomaša Garrigueja Masaryka. Odlikovanje je v Plečnikovem imenu sprejel njegov prapranečak, Janez Jocif, so še sporočili iz Pahorjevega urada.