c S

Havana zanika napade z zvokom na diplomate

30.10.2017 07:12 Washington, 29. oktobra (STA) - Uradna Kuba je sporočila, da v Havani ni bilo nobenih napadov na ameriške diplomate, da so ti potem utrpeli poškodbe sluha. Namigovanja, da naj bi šlo za napade s skrivnostno zvočno napravo, so "politična manipulacija, katere namen je škodovati dvostranskim odnosom", je v Washingtonu dejal kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez.

Tovrstna namigovanja so "popolnoma lažna", je še dodal Rodriguez v Washingtonu na srečanju s Kubanci v ZDA. So pa ta namigovanja "že resno poslabšala odnose med vladama in državama", je po poročanju BBC še povedal minister.

Kubanska vlada je sicer že doslej zanikala, da bi imela kaj pri tej zadevi.

Washington je poleti opozoril, da je več ameriških diplomatov in uslužbencev na veleposlaništvu v Havani utrpelo poškodbe sluha, kar naj bi bila posledica napada s še neznano zvočno napravo. Preiskovalci sicer tavajo v temi, kaj bi lahko bil vzrok njihovih poškodb.

Bela hiša sicer ni neposredno obtožila kubanske vlade odgovornosti za te poškodbe, so pa zmanjšali število osebja na Kubi in izgnali 15 kubanskih diplomatov iz ZDA, ker da uradna Havana ni ustrezno zaščitila ameriških diplomatov. Kubanska vlada je ukrep označila za neupravičenega.