c S

Nevladne organizacije pozivajo k občutnejšemu dvigu osnovnega zneska minimalnega dohodka

27.10.2017 16:30 Ljubljana, 27. oktobra (STA) - Nekatere nevladne organizacije pozivajo k ukrepanju in dvigu osnovnega zneska minimalnega dohodka. Trenutni mesečni znesek, ki naj bi omogočil dostojnejše življenje osebam v socialni stiski, je več kot za polovico nižji od izračunanega zneska, ki preprečuje zdrs pod prag revščine, so zapisali v sporočilu za javnost.

Po predlogu novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki ga je ministrstvo za delo danes dalo v javno razpravo, naj bi denarna socialna pomoč za eno osebo znašala 331 evrov. To je 34 evrov oziroma 11 odstotkov več kot zdaj.

Organizacije Dobrodelno društvo Petka za nasmeh, Slovenska filantropija, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Delavska svetovalnica pa vlado pozivajo k takojšnjemu dvigu osnovnega zneska minimalnega dohodka na dostojnejšo raven na najmanj 385,05 evra. Tak znesek je izpostavilo tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na novinarski konferenci pred osmimi leti, so spomnili.

Kot navajajo nevladne organizacije, se po uradnih podatkih ministrstva skoraj 55.000 prejemnikov denarne socialne pomoči prebija skozi mesec z denarno socialno pomočjo v višini 297,53 evra, kar je tudi trenutni osnovni znesek minimalnega dohodka. Znesek mesečnega praga tveganja revščine za eno osebo je medtem na osnovi podatkov iz leta 2015 izračunan na 616 evrov.

Podatek o mesečnem pragu tveganja revščine je po navedbah omenjenih organizacij iz leta 2016, izračun osnovnega minimalnega dohodka, iz katerega naj bi izhajal današnji znesek denarne socialne pomoči, pa je iz leta 2009. Ob tem so poudarili, da so izračuni Inštituta za ekonomske raziskave iz 2009 že ob izračunu pokazali na potrebo po zvišanju osnovnega zneska minimalnega dohodka s takratnih 221,70 evra na 385,08 evra. Ta znesek pa je nato v novi zakonodaji znašal 288,81 evra, torej skoraj 100 evrov manj od izračunanega zneska iz 2009.

Ministrstvo je medtem poziv za oddajo ponudb za pripravo nove ocene minimalnih življenjskih stroškov objavilo 1. julija 2016, sedem let po zadnji raziskavi, čeprav pristojna socialna zakonodaja določa, da se raziskava opravi vsakih pet let. Inštitut za ekonomske raziskave je nato do oktobra čakal na podatke statističnega urada. Ministrstvo je po navedbah organizacij oceno in končno poročilo dobilo aprila 2017, so še kritični v nevladnih organizacijah.