c S

Katalonski parlament glasoval za neodvisnost Katalonije

27.10.2017 16:38 Barcelona, 27. oktobra (STA) - Katalonski regionalni parlamenta je danes podprl resolucijo, ki predvideva razglasitev Katalonije za neodvisno republiko. Za je glasovalo 72 poslancev, proti 10, dve glasovnici sta bili prazni. Poslanci opozicije - Ljudske stranke, socialistov in stranke Ciudadanos - so pred tajnim glasovanjem zapustili dvorano, poroča časnik El Pais.

Predlog o razglasitvi Katalonije za neodvisno in suvereno državo so v parlament vložile vladajoča koalicija Junts Pel Si in skrajno leva stranka CUP, ki vladi s svojimi desetimi poslanci v parlamentu zagotavlja večinsko podporo. Skupaj imata v 135-članskem parlamentu večino 72 glasov.

Predsednica katalonskega parlamenta Carme Forcadell je prebrala dele vložene resolucije, preden so prisotni poslanci, tudi predsednik regionalne vlade Carles Puigdemont, po burni razpravi začeli oddajati glasovnice na tajnem glasovanju. Za tovrstno glasovanje so zaprosili predstavniki vladajoče koalicije Junts Pel Si, opozicija pa je temu nasprotovala.

Poslanec Ljudske stranke Xavier Garcia Albiol je poslance vladajoče koalicije obtožil strahopetnosti, češ da želijo tajno glasovanje, da bi se izognili pregonu v skladu s španskim kazenskim zakonikom, poroča spletni medij The Spain Report.

Poslancem, ki bi podprli tovrstno resolucijo, bi namreč lahko grozila obtožnica zaradi upora, za kar je zagrožena zaporna kazen v višini 30 let.

Parlament je o neodvisnosti glasoval, potem ko se je Puigdemont odrekel možnosti sklicu novih volitev, ker od Madrida ni dobil zagotovil, da bo to preprečilo uveljavitev 155. člena ustave.

Španski senat namreč trenutno razpravlja o uvedbi ukrepov v skladu s 155. členom ustave, ki vladi omogoča odstavitev regionalnih oblasti in izvedbo novih volitev. Po nekaterih navedbah na bi bilo glasovanje okoli 16.30.