c S

Pri varuhu po srečanju s Podržajem zadovoljni ob napovedani zaposlitvi novih pravosodnih policistov

27.10.2017 16:39 Ljubljana, 27. oktobra (STA) - Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je na današnjem srečanju z generalnim direktorjem Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jožetom Podržajem spregovorila tudi o problematiki zaprtih oseb. Glede kadrovske problematike pa so pri varuhu izrazili zadovoljstvo nad sklepom o zaposlitvi 30 novih pravosodnih policistov.

Nussdorferjeva je skupaj z namestnikoma Ivanom Šelihom in Kornelijo Marzel ter svojimi svetovalci danes na delovni obisk sprejela Podržaja s sodelavci.

Kot so pri varuhu navedli v sporočilu za javnost, so varuhinja in njena namestnika izrazili zadovoljstvo glede sodelovanja z upravo za izvrševanje kazenskih sankcij ter njihovo odzivnostjo pri obravnavi konkretnih pobud ali širših vprašanj. Podržaj je varuhinji tudi predal novejšo publikacijo dokumentov Sveta Evrope Boj proti slabemu ravnanju v zaporu.

Na srečanju so spregovorili tudi o kadrovski problematiki osebja, zlasti vprašanjih števila zaposlenih, opravljanja in plačila nadur pravosodnih policistov in zagotavljanja pogojev za njihov nujen počitek ter o materialnih pogojih dela. Kot so zapisali, je Podržaj poudaril, da se je število zaposlenih v preteklem obdobju zaradi varčevalnih ukrepov in novih obveznosti zmanjšalo do te mere, da je bilo delo večkrat zelo oteženo.

Pri varuhu pa so izrazili zadovoljstvo nad odločitvijo vlade o zaposlitvi 30 novih pravosodnih policistov, ki bo omogočila boljše kadrovske pogoje. Obenem pa so opozorili, da bo treba dolgoročno vendarle razmišljati o še večjem številu pravosodnih policistov ter zlasti povečanju števila strokovnih delavcev, ki neposredno delajo z obsojenimi osebami.

Prav tako so pri varuhu opozorili, da kadrovske težave ne bi smele vplivati na možnosti pravočasnega udeleževanja zaprtih oseb na sodnih obravnavah ali možnosti obiska zdravnika ali specialista zunaj zaporske ustanove, so zapisali v sporočilu.

Pri varuhu so sicer zadovoljni z dobrim potekom priprav za gradnjo novega ljubljanskega zapora, ki naj bi ga začeli graditi leta 2018 in naj bi bil končan leta 2021. "S tem bodo namreč odpravljeni številni problemi, zaradi katerih je bila Slovenija že prepoznana kot kršiteljica Evropske konvencije o človekovih pravicah, in uresničena nekatera priporočila Evropskega odbora za preprečevanje mučenja, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja," so še zapisali.