c S

Zagovorniki samostojnosti v katalonskem parlamentu predlagajo glasovanje o neodvisnosti

27.10.2017 14:31 Barcelona, 27. oktobra (STA) - Stranke, ki se zavzemajo za samostojnost Katalonije, so v katalonski regionalni parlament danes vložile predlog za razglasitev neodvisnosti oz. neodvisne Katalonije v obliki republike, poročajo španski mediji. Nadaljevanje v četrtek začete seje regionalnega parlamenta se je že začelo.

Predlog za razglasitev neodvisne Katalonije so v parlament vložile vladajoča koalicija Junts Pel Si in skrajno leva stranka CUP, ki vladi s svojimi desetimi poslanci v parlamentu zagotavlja večinsko podporo. Skupaj ima v 135-članskem parlamentu večino 72 glasov.

Kopija vloženega predloga, ki so jo objavili španski mediji, vključuje stavek: "Ustanavljamo katalonsko republiko kot neodvisno, suvereno, demokratično, socialno in pravno državo."

Besedilo predloga vsebuje tudi potrditev uporabe zakona o odcepitvi, ki ga je regionalni parlament potrdil v začetku septembra in ga je špansko ustavno sodišče razglasilo za ničnega.

Prvih nekaj strani je povsem enakih kot dokument, ki so ga poslanci, ki podpirajo odcepitev, podpisali po seji 10. oktobra. Šlo je za simbolično deklaracijo o neodvisnosti, katere uveljavitev je takrat regionalni voditelj Carles Puigdemont zadržal.

Dokumentu je dodanih več strani resolucije in ključen odstavek, v katerem predlagatelji zapišejo, da "sprejemajo mandat prebivalcev Katalonije, podan na glasovanju o samoodločbi 1. oktobra, in razglašajo Katalonijo za neodvisno državo v obliki republike".

Pristojni odbor katalonskega parlamenta je po pisanju spletnega medija The Spain Report predlog že sprejel v obravnavo v nadaljevanju seje parlamenta. Ta se je z namenom odgovora na predvideno ukrepanje Madrida proti katalonski vladi začela v četrtek, sedaj pa se nadaljuje.

Vodja Ljudske stranke v Kataloniji Xavier Garcia Albiol je že napovedal, da njegovi poslanci o predlogu ne bodo glasovali. Vodja socialistov v katalonskem parlamentu Miquel Iceta pa je dejal, da bodo njegovi poslanci zapustili dvorano, ko bo sklicano glasovanje o predlagani resoluciji.

Pri glasovanju po poročanju španskih medijev ne bo sodelovala niti stranka Ciudadanos, ki ostro prav tako nasprotuje neodvisnosti. Kot je v parlamentu dejal njen poslanec Carlos Carrizosa, vloženi predlog "uničuje, kar nam je najbolj sveto, skupno življenje v harmoniji", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poslancem, ki bi podprli tovrstno resolucijo, bi sicer lahko grozila obtožnica zaradi upora, za kar je zagrožena zaporna kazen v višini 30 let, pojasnjuje Reuters.

Predsednik regionalne vlade Carles Puigdemont je razmišljal o sklicu novih volitev, a si je premislil, ker od Madrida ni dobil zagotovil, da bo to preprečilo uveljavitev 155. člena ustave. Odločitev o nadaljnjih korakih je tako prepustil parlamentu.

Španski senat trenutno razpravlja o uvedbi ukrepov v skladu s 155. členom ustave, ki vladi omogoča odstavitev regionalnih oblasti in izvedbo novih volitev. Po nekaterih navedbah na bi se glasovanje odvilo že okoli 14., po drugih pa okoli 15. ure.

V Barceloni se na ulicah v središču mesta zbirajo podporniki neodvisnosti, vzklikajo "svoboda" in prepevajo tradicionalne katalonske pesmi.