c S

Zagovorniki samostojnosti v katalonskem parlamentu predlagajo glasovanje o neodvisnosti

27.10.2017 11:56 Barcelona, 27. oktobra (STA) - Stranke, ki se zavzemajo za samostojnost Katalonije, so v katalonski regionalni parlament danes vložile predlog za razglasitev neodvisnosti, poročajo španski mediji. Nadaljevanje v četrtek začete seje regionalnega parlamenta se bo začelo ob 12. uri.

Predlog za razglasitev neodvisne Katalonije so v parlament vložile vladajoča koalicija Junts Pel Si in skrajno leva stranka CUP, ki vladi s svojimi desetimi poslanci v parlamentu zagotavlja večinsko podporo. Skupaj ima v 135-članskem parlamentu večino 72 glasov.

Kopija vloženega predloga, ki so jo objavili španski mediji, vključuje stavek: "Ustanavljamo katalonsko republiko kot neodvisno, suvereno, demokratično, socialno in pravno državo."

Pristojni odbor katalonskega parlamenta trenutno po pisanju spletnega medija The Spain Report odloča o tem, katere predloge naj sprejme za obravnavo v nadaljevanju seje parlamenta. Ta se je z namenom odgovora na predvideno ukrepanje Madrida proti katalonski vladi začela v četrtek, nadaljevala pa se bo danes ob 12. uri.

Predsednik regionalne vlade Carles Puigdemont je sicer razmišljal o sklicu novih volitev, a si je premislil, ker od Madrida ni dobil zagotovil, da bo to preprečilo uveljavitev 155. člena ustave. Odločitev o nadaljnjih korakih je tako prepustil parlamentu.

Španski senat trenutno razpravlja o uvedbi ukrepov v skladu s 155. členom ustave, ki vladi omogoča odstavitev regionalnih oblasti in izvedbo novih volitev.