c S

Möderndorfer začuden nad komunikacijo policije glede primera Irangate v NLB

26.10.2017 13:57 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Predsednik komisije DZ, ki preiskuje politično odgovornost pri sumih pranja denarja v NLB, Jani Möderndorfer (SMC) je bil danes začuden nad sredino izjavo policije, da preiskava ni ugotovila pranja denarja prek NLB. "Vsi indici in vsi dokazi, ki jih imamo v tej hiši, več kot jasno govorijo, da je šlo za pranje denarja," je danes povedal v DZ.

Sredina izjava vodje sektorja za gospodarsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije Dušana Florjančiča za Pop TV, da policija nima podatkov o tem, da bi iranski državljan v NLB storil konkretno kaznivo dejanje, ki bi generiralo premoženjsko korist, kar je objektivni pogoj za storitev kaznivega dejanja pranja denarja, je razburila tudi predsednika komisije DZ, ki se ukvarja z iskanjem politične odgovornosti v istem primeru.

"Tako kot vsi državljani sem bil presenečen nad komentiranjem policije, še posebej za to, ker v času 2008 do 2010, ko je to preiskovala, ničesar ni komentirala, niti ni obvestila tožilstva, kaj se dogaja oz. kaj počne. Danes, ko pa teče predkazenski postopek, ki ga usmerja državno tožilstvo, pa izredno nenavadno komentira stvar, za katero preiskava sploh še ni končana," je izpostavil Möderndorfer.

Kot je dodal, ne pozdravlja takšna načina delovanja policije. A na podlagi podatkov, ki jih ima komisija DZ na razpolago in o katerih javno ne more govoriti, bodo po njegovih besedah na zaslišanje lahko poklicali tudi vse odgovorne na policiji. O zadevi bodo povprašali tudi tožilstvo, ko bo postopek zaključilo, in izsledke primerjali s tistimi, ki jih je to naredilo pred sedmimi oz. osmimi leti, je še napovedal.