c S

Informacijski pooblaščenec kritičen do predloga zakona o varstvu okolja

26.10.2017 10:56 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Informacijski pooblaščenec je danes izrazil kritiko na predlog zakona o varstvu okolja, ki, kot ugotavlja, posega tudi v zakon o dostopu do informacij javnega značaja. V skladu z besedilom predloga namreč ne bi bile več absolutno javno dostopne informacije o nevarnih snoveh v obratu in podatki iz varnostnega poročila.

S predlaganimi spremembami zakona se dejansko zožuje krog okoljskih informacij, ki so vedno javno dostopne. V skladu s predlogom bi bile absolutno javno dostopne le še informacije o emisijah v okolje in odpadkih, ne pa več tudi informacije o nevarnih snoveh v obratu in podatki iz varnostnega poročila, opozarja informacijski pooblaščenec.

Do predlagane rešitve so v inštituciji kritični predvsem v luči nedavnih okoljskih nesreč (npr. požar v podjetju Kemis na Vrhniki). Nesprejemljiva je tudi z vidika javnega interesa, saj bi nova ureditev posameznikom odvzela pravico do seznanitve s tem, katere nevarne snovi so shranjene v posameznih obratih. "To pomeni, da posamezniki ne bi več mogli delovati preventivno, s tovrstnimi informacijami bi se lahko seznanili šele v primeru dejanske okoljske nesreče," poudarja informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Iz obrazložitve predloga zakona niso razvidni razlogi, zaradi katerih bi bilo treba zožiti definicijo absolutno javnih okoljskih podatkov oz. zaradi katerih bi morale biti tovrstne informacije javnosti nedostopne, še dodajajo.

"Informacijski pooblaščenec vas na podlagi vsega navedenega poziva k resnemu premisleku, da iz režima javnih okoljskih informacij ne izvzemate podatkov o nevarnih snoveh v obratov in varnostnih poročil in s tem ne ožite že dosežene stopnje javnosti in transparentnosti na področju dostopa do okoljskih informacij," je pismo ministrstvu za okolje in prostor zaključila Prelesnikova.

Priprava novega zakona o varstvu okolja je burila duhove že v preteklih tednih, ko so tako nevladne organizacije kot različne državne institucije zavzele za podaljšanje časa javne razprave o osnutku predloga. Ministrstvo za okolje jim ni prisluhnilo, nazadnje pa le obljubilo, da bo tudi o prenovljenem predlogu zakona potekala javna razprava.

Predlog zakona med drugim predvideva sodelovanje civilnih iniciativ v postopkih izdajanja okoljevarstvenih soglasij in dovoljenj, na novo je urejena sanacija onesnaženih območij. Ministrstvo predlaga tudi ustreznejšo ureditev stečaja podjetij, v katerih se v stečajni masi nahajajo odpadki, nevarne snovi ali odlagališča odpadkov.