c S

Konvencija o zaščiti otrok pred spolno zlorabo obeležuje deseto obletnico

26.10.2017 08:19 Strasbourg, 25. oktobra (STA) - Konvencija Sveta Evrope o zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo oz. lanzarotska konvencija danes obeležuje deseto obletnico. Do danes ostaja najbolj ambiciozen in obsežen pravni instrument za zaščito otrok pred spolno zlorabo, poudarjajo v Strasbourgu.

Konvencija je bila 25. oktobra 2007 odprta za podpis na španskem otoku Lanzarote, od koder tudi njeno poimenovanje. Doslej jo je ratificiralo 42 članic Sveta Evrope oz. vse razen Armenije, Azerbajdžana, Irske, Norveške in Velike Britanije. Septembra 2013 jo je ratificirala tudi Slovenija, kjer je začela veljati z letom 2014.

"Po najboljših ocenah se vsak peti otrok na določeni točki sreča s spolnim izkoriščanjem ali zlorabo," je v nagovoru ob današnjem zaključku konference, posvečeni konvenciji, v Strasbourgu dejala namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope Gabriella Battaini-Dragoni. "Travma tovrstne izkušnje lahko traja celo življenje: prekine formalno izobraževanje, uniči poklicne obete in vodi v cel niz problemov s psihičnim zdravjem," je dodala.

Konvencija Sveta Evrope o zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo zahteva kriminalizacijo vseh vrst spolnih deliktov, storjenih nad otroki. Države pogodbenice morajo v skladu s konvencijo sprejeti ustrezno zakonodajo in ukrepe za preprečevanje spolnega nasilja, zaščito otrok žrtev in pregon storilcev.

Namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope je danes menila, da je konvencija okrepila osveščenost, spremenile so se zakonodaje, izboljšale pa so se tudi sposobnosti za preprečevanje in odzivanje na spolne zlorabe otrok v državah podpisnicah.

Med glavnimi dosežki izpostavlja tudi poročili o uveljavljanju konvencije. Prvo se je leta 2015 osredotočilo na vprašanje zlorab v t. i. krogu zaupanja otroka in kot primer dobre prakse izpostavilo islandski model "otroške hiše", namenjeni otrokom prilagojenim zaslišanjem v povezavi z zlorabami. Odtlej naj bi več držav prevzelo ta model.

Marca letos pa je Svet Evrope predstavil poročilo v zvezi s tveganji za spolne zlorabe in izkoriščanje med begunskimi otroki. Med priporočenimi ukrepi so preverjanje otrok za morebitne znake zlorab, zagotavljanje, da so seznanjeni s svojimi pravicami in priprava zanje varnih sprejemnih centrov.

Junija letos je Svet Evrope na podlagi konvencije začel novo preiskavo, ki se osredotoča na zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in zlorabo, ki sta lažje izvedljivi s pomočjo informacijskih in komunikacijskih tehnologij.

"V desetih letih smo prišli daleč, a treba je iti še dlje," je dejala Battaini-Dragoni. "Vsak otrok, ki mu lahko prihranimo grozno izkušnjo, je vreden vsakega našega truda," je še dodala, kot so sporočili.