c S

Evropski parlament pripravljen na pogajanja z državami članicami o napotenih delavcih

25.10.2017 13:48 Strasbourg, 25. oktobra (STA) - Evropski parlament je dal zeleno luč za pogajanja z državami članicami o reformi pravil o napotenih delavcih. Pričakovati je, da bosta parlament in Svet EU pogovore začela novembra s ciljem doseči dogovor o zakonodajnem predlogu v prvi obravnavi.

Ministri EU, pristojni za zaposlovanje, so politični dogovor o spremembi zakonodaje o občutljivem in kompleksnem vprašanju napotenih delavcev, ki je izhodišče za pogajanja z Evropskim parlamentom, dosegli v ponedeljek ponoči.

Sedanja zakonodaja o napotenih delavcih, uvedena leta 1996, ureja pogoje, pod katerimi lahko delavci, ki delajo v drugi članici EU, še naprej plačujejo socialne prispevke v matični državi.

Eno temeljnih pravil veljavne zakonodaje je, da morajo napoteni delavci prejeti vsaj minimalno plačo države, kamor so napoteni. To lahko vodi v ogromne razlike med plačami napotenih in lokalnih delavcev ter v socialni dumping - nižje plače, cenejše storitve in izkrivljanje konkurence.

Cilj revizije zakonodaje, ki se izvaja zaradi očitkov glede pogostih zlorab, je zagotoviti enako plačilo za enako delo na enakem mestu, torej enakovredno obravnavo napotenih in lokalnih delavcev ter podjetij, ob zavarovanju načela prostega pretoka storitev.

Glavne spremembe v primerjavi z direktivo iz leta 1996 zadevajo plačilo, trajanje napotitve, kolektivne pogodbe in delavce, zaposlene pri agencijah za zagotavljanje začasnega dela.

Poročevalki Evropskega parlamenta Elisabeth Morin-Chartier (EPP) in Agnes Jongerius (S&D) sta poudarili, da bosta v pogajanjih s Svetom EU veliko pozornost namenili vprašanju cestnega prometa. Želita namreč zagotoviti, da bo reforma pravil prinesla pravo ravnotežje med svobodo zagotavljanja storitev in boljšo zaščito delavcev.