c S

Gospodarsko razpoloženje doseglo predkrizno raven

25.10.2017 11:45 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Rast kazalnika gospodarske klime se nadaljuje. Ta mesec je bil za 3,1 točke višji kot septembra in je tako dosegel raven iz obdobja pred gospodarsko krizo. Višjo vrednost od zdajšnje je dosegel le v aprilu in juliju 2007.

Kazalnik gospodarske klime je bil oktobra pri 15,4 točke, potem ko je bil septembra pri 12,3 točke, so sporočili iz Statističnega urada RS. Oktobrska vrednost je tudi za 8,6 točke višja kot pred letom dni in za 17,8 točke višja od dolgoletnega povprečja.

V oktobru se je glede na september izboljšalo vseh pet kazalnikov, ki sestavljajo kazalnik gospodarske klime. Na njegovo rast so najbolj vplivali kazalniki zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 1,1 točke), v predelovalnih dejavnostih (za 0,8 točke) in med potrošniki (za 0,7 točke). Pozitiven vpliv pa sta imela tudi kazalnika zaupanja v gradbeništvu (za 0,3 točke) in v trgovini na drobno (za 0,2 točke).

Prav tako se je vseh pet komponent zvišalo v letni primerjavi, in sicer kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih za 2,5 točke, kazalnik zaupanja potrošnikov za 2,2 točke, kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih za 1,7 točke, kazalnik zaupanja v gradbeništvu za 1,3 točke in kazalnik zaupanja v trgovini na drobno za 0,9 točke.

Glede razpoloženja v predelovalnih dejavnostih statistiki ugotavljajo, da sta se oktobra najbolj izboljšala kazalnika proizvodnja in zaloge končnih izdelkov, medtem ko se je znižala le vrednost kazalnika skupna naročila.

Izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti podjetij je bila v oktobru 84,7-odstotna oz. 0,8 odstotne točke nižja kot v juliju. Ocene konkurenčnega položaja na domačem trgu in na trgih zunaj EU so se v zadnjih treh mesecih izboljšale, še naprej pa je v največ podjetjih omejevalo proizvodnjo pomanjkanje usposobljenih delavcev. Na ta dejavnik opozarjajo v tretjini podjetij, ki so sodelovala v anketi.

Tudi v trgovini na drobno so se zvišale vrednosti večine kazalnikov stanj. Izjema je bil kazalnik prodajne cene, ki se je nekoliko znižal. V tej dejavnosti je največ podjetij omejevala konkurenca, sledili so visoki stroški dela in nizko povpraševanje.

S podobnimi težavami se soočajo tudi v gradbeništvu. Največ podjetij v gradbeništvu je v oktobru omejevala konkurenca, sledili so pomanjkanje usposobljenih delavcev, visoki stroški dela, visoki stroški materiala in slabi vremenski pogoji, so sporočili iz statističnega urada.

Približno tretjina podjetij v storitvenih dejavnostih se je oktobra soočala z nezadostnim povpraševanjem, nekaj manj kot petino so omejevale finančne ovire, 17 odstotkov pa jih je imelo težave zaradi pomanjkanja delovne sile.