c S

Tuji borci IS ob vrnitvi v domovino predstavljajo grožnjo

25.10.2017 08:19 Bagdad, 24. oktobra (STA) - Več tisoč tujih džihadistov, ki so zbežali z območij v Iraku in Siriji pod nadzorom skrajne Islamske države (IS), bodo še leta predstavljali veliko grožnjo varnosti, ko se vrnejo domov, je danes opozoril think tank s sedežem v ZDA Soufan Center.

Najmanj 5600 državljanov oz. prebivalcev 33 držav po svetu se je v zadnjih dveh letih že vrnilo domov, potem ko je IS doživel številne poraze in izgube ozemlja v Iraku in Siriji. "Skupaj z neznanim številom iz drugih držav to predstavlja velik izziv za varnost in varnostne službe," so dejali.

IS je leta 2014 razglasil kalifat na območju med Irakom in Sirijo v velikosti Italije, od takrat pa je izgubil že okoli 85 odstotkov ozemlja. Kljub propadu kalifata pa Soufan Center opozarja, da lahko IS preživi, dokler "ostanejo pogoji, ki so ga spodbudili k rasti". Verjamejo namreč, da bodo nekateri od 40.000 tujih borcev IS iz več kot 110 držav zagotovo ostali zvesti "nasilnemu džihadu".

"Jasno je, da bo kdorkoli se želi boriti še naprej, našel način za to," so dodali. IS je od razglasitve kalifata izvedel številne napade na Bližnjem vzhodu, Evropi in drugod, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Think tank v poročilu sicer navaja statistiko evropske mreže za osveščanje pred radikalizacijo (RAN), po kateri se je okoli 30 odstotkov od 5000 borcev iz EU, ki je odšlo v kalifat, že vrnilo v domovine. Soufan Center še ocenjuje, da je največ džihadistov prišlo iz Rusije in sicer 3417, po več kot 3000 tujih borcev IS pa iz Savdske Arabije in Jordanije.

Posebej težavna bo sicer po oceni think tanka ponovna integracija žensk in otrok, ki so se pridružili IS. Kritični so še do vlad, ki bodisi zaprejo borce IS, ko se vrnejo, saj s tem le preložijo problem, bodisi pa jih prisilijo, da se udeležijo programov integracije, ki pa se jih zelo težko oblikuje in vodi.