c S

Puigdemont pripravljen nagovoriti španski parlament

25.10.2017 08:17 Barcelona, 24. oktobra (STA) - Predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je pripravljen v Madridu v petek nagovoriti zgornji dom španskega parlamenta, preden bo odločil o prevzemu nadzora španskih osrednjih oblasti nad Katalonijo, je danes po seji katalonske vlade sporočil njen tiskovni predstavnik Jordi Turull.

"Predsednik je pripravljen iti na sejo senata, da bi lahko pojasnil in izrazil nasprotovanje temu koraku španske države, vendar pa vam ne morem zagotoviti, da bo to tudi dejansko mogoče," je pojasnil na novinarski konferenci.

Napovedal je tudi, da namerava Katalonija na sodišču izpodbijati korake, ki jih bo Madrid sprejel za začasni prevzem nadzora v pokrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V odgovor na neomajna prizadevanja katalonskih oblasti za neodvisnost na podlagi izidov referenduma 1. oktobra je španski premier Mariano Rajoy minulo soboto predlagal posredovanje osrednje vlade v skladu s 155. členom španske ustave, ki za Katalonijo med drugim predvideva odstavitev vlade, razpustitev parlamenta in razpis novih volitev.

Španski senat bo o konkretnih ukrepih odločal v petek, Puigdemont pa ima še pred tem možnost nagovoriti zgornji dom španskega parlamenta. To bi lahko storil v četrtek v senatnem odboru, ki bo preučil, kako najbolje prevzeti začasno upravljanje pokrajine, ali v petek na plenarnem zasedanju, vendar pa je za četrtek že sklicana seja katalonskega regionalnega parlamenta zaradi napovedanih ukrepov Madrida, ki se je bo udeležil, navaja AFP.

V primeru, da bi odšel v Madrid, bi datum te seje sicer lahko spremenili, je AFP izvedela iz parlamentarnih virov.

Podpredsednik senata Pedro Sanz, ki je pred tem povedal, da so Puigdemonta povabili v Madrid, da predstavi svoja stališča, je že pozdravil njegovo pripravljenost, da nagovori senat.