c S

Bruselj: Ukrepi Madrida glede Katalonije v okviru španske ustave

23.10.2017 15:57 Bruselj, 23. oktobra (STA) - Evropska komisija že ves čas izpostavlja pomen spoštovanja španskega ustavnega reda in ukrepi Madrida v povezavi s Katalonijo so sprejeti v tem okviru. Tako so se danes v Bruslju odzvali na ukrepe španske vlade, ki je v soboto odločila, da bo suspendirala regionalno vlado in razpustila parlament ter v šestih mesecih izvedla regionalne volitve.

"Stališče Evropske komisije je dobro znano od 2. oktobra," je v odgovoru na vprašanje glede ustreznosti ukrepanja Madrida v povezavi s Katalonijo še izpostavil glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

Komisija je dan po katalonskem referendumu o neodvisnosti, ki ga Madrid zavrača kot nezakonitega in ki je v javnosti odmeval tudi zaradi nasilja španskih policistov nad volivci, poudarila, da nasilje nikdar ne sme biti sredstvo v politiki, ni pa izrecno obsodila dejanj španskih policistov v Kataloniji.

Poleg tega je komisija takrat vse ključne igralce pozvala k hitremu premiku od konfrontacije k dialogu in poudarila, da je čas za enotnost in stabilnost, ne za delitve in fragmentacijo.

V vseh dosedanjih odzivih pred in po referendumu komisija izpostavlja, da je katalonska kriza notranje vprašanje Španije, ki ga je treba reševati v skladu s špansko ustavo.

Tudi ob robu vrha EU minuli konec tedna se je unija ogradila od katalonskega vprašanja. "Vsak od nas ima svoja čustva, mnenja in ocene, a uradno ni prostora za posredovanje EU," je v četrtek poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.