c S

V Evropi poziv k podpisu pobude za zaščito narodnih manjšin

23.10.2017 15:41 Bruselj, 23. oktobra (STA) - Združenje evropskih narodnih manjšin (FUEN) poziva državljane evropskih držav k podpisu pobude za zaščito narodnih manjšin Minority Safepack. Pobuda je ena od največjih in pomembnejših solidarnostnih akcij avtohtonih manjšin v Evropi, z njo pa želi FUEN prepričati EU, da zaščiti manjšine, njihove jezike in kulturo, piše na spletni strani pobude.

V Evropi je okoli 50 milijonov ljudi, ki pripadajo eni od številnih narodnih manjšin ali jezikovni manjšinski skupnosti. Kot so zapisali, te manjšine močno prispevajo k jezikovni in kulturni raznolikosti Evrope in si želijo, da bi se oblikovalo prihodnost, kjer se bo upoštevalo tudi njih, ne pa le dominantnih kultur. "Želijo si zaščite in podpore za ohranitev svoje identitete," so še zapisali o pobudi Minority Safepack.

Podporniki pobude kritizirajo Evropsko unijo, da je v preteklosti že večkrat ignorirala podobne prošnje in da se vprašanja o narodnih manjšinah rešuje le na ravni članic oz. drugih mednarodnih organizacij.

Zato pri FUEN pozivajo EU, naj prevzame odgovornost in postane iskren podpornik kulturne in jezikovne raznolikosti po celi Evropi. To naj vključuje politične ukrepe na področju regionalno govorjenih jezikov in jezikov manjšin, izobraževanja in kulture, regionalne politike, sodelovanja, enakosti, avdiovizualnih ter drugih medijskih vsebin, pa tudi regionalne pomoči. "Želimo si, da bi koebenhavenske kriterije o zaščiti pravic manjšin upoštevale države članice EU," so zapisali.

Pobuda je paket zakonskih predlogov za zaščito narodnih manjšin, ki promovirajo pravice manjšin, njihovega jezika in kulture. Med drugim zahtevajo financiranje programov za manjše jezikovne skupnosti, ustanovitev centra za jezikovno raznolikost in evropske smernice za zaščito in promocijo kulturne in jezikovne raznolikosti.

FUEN namerava do 3. aprila prihodnje leto zbrati milijon podpisov, k zbiranju pa pozivajo vse državljane evropskih držav, ki lahko več informacij dobijo na spletni strani projekta http://www.minority-safepack.eu/.