c S

Socialni partnerji danes o predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi

20.10.2017 08:56 Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Člani Ekonomsko-socialnega sveta bodo danes obravnavali predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bo šel danes tudi v javno obravnavo. Gre za nov zakon, s katerim želijo zagotoviti integrirano dolgotrajno oskrbo in odpraviti razmejitve na socialne in zdravstvene storitve na tem področju. Predvideno pa je tudi novo obvezno zavarovanje za to področje.

Po predlogu zakona bi imel posameznik možnost izbire med denarnim prejemkom ali osebnim pomočnikom v tisti najvišji kategoriji upravičenosti za neformalno oskrbo ali za formalno oskrbo, bodisi na domu ali v instituciji oziroma v domovih starejših občanov. Uporabniki bodo upravičeni tudi do rehabilitacije za ohranjanje samostojnosti in psihosocialne podpore, je v ponedeljek v DZ pojasnila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Zakonski predlog prinaša integrirano mrežo izvajalcev za vse oskrbe na državnem nivoju. Svetovanje in usposabljanje bo namenjeno tudi neformalnim oskrbovalcem, je takrat dejala ministrica in napovedala poseben pilotni projekt v prihodnjih dveh letih, s katerim bi preverili način izvajanja nove sistemske ureditve.

Predlogu zakona sicer očitno niso naklonjeni vsi ministri. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je namreč zakon označila za veliko razočaranje, saj po njenem mnenju predlog favorizira možnost, da neformalno oskrbo prevzamejo družinski člani.

Poleg tega bodo socialnim partnerjem danes predstavili proračunske dokumente za prihodnji dve leti, obravnavali bodo še informacijo o stanju in aktivnostih zdravstvenega sistema ter osnutek pravilnika o poklicnih boleznih.