c S

Vrh EU o načrtih za prihodnost in brexitu

20.10.2017 09:03 Bruselj, 20. oktobra (STA) - Voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Miro Cerar, bodo danes v Bruslju najprej vsi skupaj na neformalnem zajtrku razpravljali o načrtih za prihodnost, nato pa brez britanske premierke Therese May o stanju v pogajanjih o brexitu ter selitvi agencij za banke in zdravila iz Londona.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je pred vrhom EU razgrnil predloge za učinkovitejše odločanje ob ohranitvi enotnosti EU. "Enotnost ne sme postati izgovor za stagnacijo, a ambicija ne sme voditi v delitve," je poudaril.

Predlagane spremembe vodijo v pogostejšo uporabo okrepljenega sodelovanja oziroma spodbujanje koncepta Evrope več hitrosti, a Tusk izpostavlja zlasti nujnost ohranitve enotnosti, ki jo je sedemindvajseterici uspelo zagotoviti v minulem letu.

Enotnost je po njegovih besedah potrebna za rešitev migracijske krize, za soočanje z nepoštenimi vidiki globalizacije in z agresivnimi tretjimi državami, za ohranitev svetovnega reda, ki temelji na skupnih pravilih, ter za omejitev škode brexita.

Voditelji 27 članic bodo danes sprejeli sklepe o brexitu, v katerih se pričakuje poziv k začetku notranjih pripravljalnih pogovorov o prehodnem obdobju in prihodnjih odnosih z Britanijo.

Ta politična gesta, s katero se želi EU približati Britaniji, ki poziva k takojšnjim pogajanjem o prihodnjih odnosih, naj bi zagotovila premik v pogajanjih in preboj v decembru, ko bo vrh EU znova ocenil napredek.

EU še vedno vztraja, da je za začetek pogajanj o prehodnem obdobju in prihodnjih odnosih treba najprej doseči zadosten napredek pri treh prednostnih ločitvenih vprašanjih - pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku.

Britanska premierka je prvi dan vrha kolege pozvala k dogovoru o brexitu, ki ga lahko ubrani doma, in k ambicioznosti, EU pa je pretežno ponavljala pozive h konkretnejšim stališčem.

Mayeva je sinoči nekoliko podrobneje predstavila stališča iz govora v Firencah, kar je bilo koristno, ni pa predstavila nobenih novih predlogov, je po koncu prvega dne vrha povedal nizozemski premier Mark Rutte. Razprave po njegovih besedah ni bilo.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je ocenila, da ni nobenih indicev za propad pogajanj.

Voditelji 27 članic bodo danes tudi pregledali napredek v procesu odločanja o selitvi evropskih agencij za banke in zdravila iz Londona. Odločitev naj bi sicer sprejeli novembra. Za sedeža se poteguje 23 mest, med katerimi ni slovenskih.