c S

V sobi pobega skozi pasti izkoriščevalskih delodajalcev

18.10.2017 15:49 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - V središču Ljubljane so danes ob evropskem dnevu boja proti trgovanju z ljudmi odprli tematsko t.i. sobo pobega, v kateri lahko obiskovalec na lastni koži preizkusi, kako močne so pasti izkoriščevalskih delodajalcev. Soba pobega je namenjena ozaveščanju o problematiki izkoriščanja delavcev, je ob odprtju dejala Tanja Rudolf Čenčič iz DrogArta.

Nacionalni koordinator za boj proti trgovini z ljudmi Sandi Čurin je ob tej priložnosti spregovoril o problematiki trgovine z ljudmi, ki jo je zaznati v vseh predelih sveta, tudi v Sloveniji. Kot je dejal, danes zaznavajo vse več žrtev trgovine z ljudmi, v povprečju pa pet do šest obsodilnih sodb na leto, kar je po njegovih besedah odraz dela organov pregona.

Čurin je izpostavil, da se že od lanskega leta usmerjajo na prepoznave problema prikritega prisilnega dela oz. izkoriščanja delavcev kot ene izmed oblik trgovine z ljudmi, ki v evropskem prostoru zajema kar 20-odstotni delež. V Sloveniji se ta trend povečuje in ker je prepoznavanje, odkrivanje in dokazovanje te oblike trgovine z ljudmi izjemno zahtevno, je preventivno delovanje po njegovem prepričanju zelo pomembno.

V izkoriščevalsko delovno razmerje je enostavno vstopiti, zelo težko pa je iz njega pobegniti, je poudaril predsednik Delavske svetovalnice Goran Lukić. Grobega izkoriščanja delavcev, težav s plačilom za opravljeno delo, zaposlovanja "na črno", neupoštevanja delavskih pravic, kršitev pri zdravstvenem zavarovanju ter psihičnih in fizičnih zlorab delavcev je po njegovih navedbah v Sloveniji vedno več.

Ti delavci ponavadi prihajajo iz držav bivše Jugoslavije, Bolgarije in Romunije, ki prek posrednika za 400 do 500 evrov dobijo "papirje" in pridejo delat v Slovenijo. Ker jim delodajalec že prvi mesec krši pravice, se ti delavci odpravljajo naprej v druge države, in to znova prek posrednika, pravi Lukič. Kot dodaja, to je postal že vzorec, Slovenija pa čedalje bolj postaja tranzitna država.

S projektom sobe pobega, ki ga je pripravil Socialni marketing Iz principa v okviru Združenja DrogArt in v sofinanciranju urada vlade za komuniciranje, želijo ozaveščati o problematiki izkoriščanja delavcev. Dva prostora na Kolodvorski 20 je Mestna občina Ljubljana organizatorjem ponudila v brezplačen najem za deset dni.

Soba bo tako odprta do 27. oktobra vsak dan od 9 do 20. ure, obisk za skupine petih oseb traja 45 minut, vstop pa je brezplačen. Prijaviti se je treba na spletno stran escape@drogart.org, je še dodala Rudolf Čenčičeva.