c S

Celjski in velenjski svetniki določili kandidata za predstavnika občine v DS

18.10.2017 08:18 Celje/Velenje, 17. oktobra (STA) - Celjski in velenjski mestni svetniki so na današnjih izrednih sejah določili kandidata za predstavnika občine v državnem svetu (DS). S tajnim glasovanjem so tako celjski svetniki za kandidata izbrali Marka Zidanška iz SLS. Velenjski svetniki pa so kandidaturo zaupali županu Bojanu Kontiču, ki prihaja iz vrst SD.

Poleg Zidanška, ki je prejel 18 glasov, je bil kandidat za državnega svetnika na predlog SMC tudi Janko Kos iz SD, medtem ko je bil Kontič edini kandidat.

Celjski in velenjski mestni svetniki so prav tako izvolil predstavnike občine v volilno telo za volitve v DS, ki bodo novembra.

Komisija celjskega mestnega sveta je pripravila seznam 26 kandidatov, od katerih je bilo deset kandidatov DeSUS, šest kandidatov SLS, pet kandidatov SMC, dva kandidata iz SD ter po en kandidat iz stranke Za delovna mesta, Levice in NSi. V volilno telo pa je bilo imenovanih deset predstavnikov - šest predstavnikov SLS, dva iz SD ter po eden iz NSi in stranke Za delovna mesta.

Komisija velenjskega mestnega sveta pa je pripravila seznam devetih kandidatov v volilno telo za volitve v DS, imenovanih pa je bilo sedem kandidatov.

Državnim svetnikom se bo sicer petletni mandat iztekel decembra. Volitve v DS ne potekajo neposredno, temveč na volilnih zborih volilnih teles, ki jih sestavljajo posebej izvoljeni predstavniki lokalnih skupnosti in interesnih organizacij - elektorji.

Splošne volitve 22 predstavnikov lokalnih interesov v DS bodo 22. novembra, volitve 18 predstavnikov delodajalcev, delojemalcev, kmetov, obrtnikov, samostojnih poklicev ter negospodarskih dejavnosti pa 23. novembra.