c S

Vse več nezakonitih migrantov preko BiH v EU

18.10.2017 08:11 Sarajevo, 17. oktobra (STA) - Oblasti v BiH so danes opozorile, da se je od začetka leta znatno povečalo število migrantov, ki so nezakonito vstopili v državo in nato poskušali preko Hrvaške priti do drugih držav članic EU. Samo v zadnjih treh tednih je policija prestregla 40 migrantov.

Urad za tujce pri ministrstvu za varnost BiH je v sporočilu za javnost navedel, da v BiH prihaja vse več državljanov držav visokega migracijskega tveganja, pristojne oblasti pa izvajajo ukrepe za njihovo vrnitev v države, iz katerih so prišli.

To velja tudi za 40 oseb, ki so trenutno v centru za priseljence pri Sarajevu. Vse čaka izgon, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Nezakoniti migranti, ki se v vse večjem številu zgrinjajo v BiH, prihajajo iz Alžirije, Libije, Pakistana in Maroka ali pa gre za državljane Turčije in Albanije, ki zlorabijo brezvizumski režim za vstop v BiH.

Policija je nezakonite migrante odkrila na območjih Trebinja, Doboja, Ljubuškega in Bihaća. Po podatkih urada za tujce so v prvih desetih mesecih tega leta odkrili skupno 605 nezakonitih migrantov.

Ta številka je bistveno večja kot v enakem obdobju leta 2016, ko je v državo nezakonito vstopilo 173 migrantov. V primerjavi z lanskim letom se je povečalo število državljanov Turčije, Albanije in Kosova, ki jih je Hrvaška vrnila v BiH.

Povečanje števila migrantov je po navedbah urada za tujce posledica dejstva, da v državah v regiji biva veliko število migrantov, ki so tam obtičali po zaprtju t. i. balkanske migrantske poti, zdaj pa poskušajo najti alternativne poti proti državam EU, med drugim preko ozemlja BiH, navaja Hina.