c S

DZ v proračunu prerazporedil denar za bolnišnice

17.10.2017 15:51 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - DZ je danes sprejel novelo zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2017 in 2018, s katero se zagotavlja sredstva za finančno sanacijo javnih zdravstvenih zavodov. Kot določa septembra sprejeti interventni zakon, bo vlada bolnišnicam, ki poslujejo z izgubo, najpozneje do 29. decembra zagotovila 136,2 milijona evrov.

Ta sredstva bo bolnišnicam zagotovilo ministrstvo za finance s tistih postavk, kjer načrtovana sredstva do konca leta ne bodo porabljena, je dopoldne poslancem pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za finance Saša Jazbec.

Kot je povedala, so neporabljena ostala sredstva za poplačilo odškodnin v sodnih postopkih, za transferje v pokojninsko blagajno in za vplačila v skupni evropski proračun. Z novelo zakona se finančnemu ministrstvu daje enkratno pooblastilo za izvedbo natančno določenih prerazporeditev s teh postavk.

Da je denar ostal, so zaslužne boljše razmere v gospodarstvu, kot pa so bile predvidene ob pripravi proračuna lani jeseni, je pojasnila Jazbečeva. Zaradi večje zaposlenosti in višje gospodarske rasti so se namreč potrebe po transferju sredstev v pokojninsko blagajno zmanjšale. Poleg tega je črpanje kohezijskih sredstev na ravni EU počasnejše in morajo tudi države članice v evropski proračun vplačevati manj, medtem ko doma ni prišlo do zaključka sodnih postopkov, ki bi zahtevali plačilo odškodnin, kot so bile načrtovane.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je že septembra povedala, da bo omenjenih 136 milijonov evrov zadoščalo za pokritje 80 odstotkov izgub bolnišnic. Danes je v DZ priznala, da se v bolnišnicah dela izguba tudi v letu 2017. Med vzroki je navedla večje število dolgotrajnih bolniških odsotnosti, padec ravni cen storitev na tisto iz leta 2014 ter rast števila napotitev ter opravljenih pregledov in posegov v bolnišnicah. Manjši del odgovornosti bi lahko pripisali tudi neučinkovitemu vodenju javnih zavodov, je še dejala.