c S

Predlog zakona za urejanje položaja študentov primeren za tretjo obravnavo

17.10.2017 15:45 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Državni zbor je soglasno sklenil, da je predlog zakona za urejanje položaja študentov, ki odpravlja večji del varčevalnih ukrepov za študente, ki jih je leta 2012 uvedel zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf), primeren za tretjo obravnavo. Slednjo bo DZ opravil na naslednji seji.

Predlog zakona, ki so ga pripravili v Študentski organizaciji Slovenije, v DZ pa ga je vložil predsednik DZ Milan Brglez, med drugim predvideva, da se možnost koriščenja študentskih bonov podaljša do 21. ure. Dijakom in študentom bi bilo po zakonu omogočeno koriščenje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, vendar največ do konca študijskega leta, v katerem dopolnijo 26 let.

Študentom, ki med študijskim letom izpolnijo pogoje za pridobitev dodatka za bivanje, bi zakon omogočil pridobitev dodatka s prvim dnem meseca, ki sledi nastanku spremembe, status pa študentom ne bi več prenehal z dnem, ko magistrirajo, ampak z iztekom študijskega leta, v katerem magistrirajo.

Predlog je sprva predvideval tudi vrnitev višine posebne osebne olajšave, do katere so upravičeni dijaki in študenti ob opravljanju začasnega in občasnega dela, in sicer na raven pred Zujfom, a naj bi to uredili z novelo zakona o dohodnini.

Podporo zakonu so v dopoldanski razpravi kljub nekaterim pomislekom glede načina oblikovanja in sprejemanja zakona napovedali v vseh poslanskih skupinah.