c S

Članice IMF zavezane politikam za vzdržno in uravnoteženo gospodarsko rast

16.10.2017 08:50 Washington, 14. oktobra (STA) - Mednarodni denarni in finančni odbor (IMFC), osrednji strateški organ Mednarodnega denarnega sklada (IMF), je po današnjem zasedanju v okviru jesenskega zasedanja IMF in Svetovne banke izrazil zavezo politikam za vzdržno in uravnoteženo gospodarsko rast. Zasedanja sta se udeležila tudi ministrica Mateja Vraničar Erman in guverner Boštjan Jazbec.

Zasedanje organa, ki združuje 189 članic IMF, je vodil guverner banke Mehike Agustin Carstens, sklepna izjava pa ugotavlja, da se obeti za svetovno gospodarstvo izboljšujejo, čeprav je inflacija v nekaterih razvitih državah še vedno prenizka, v nekaterih državah pa potencial za gospodarsko rast ni docela izkoriščen. Kratkoročni obeti so dobri, vendar pa IMFC svari pred tem, da bi oblasti 'zaspale na lovorikah', saj srednjeročni obeti kažejo na tveganja, in to v času, ko povrh vsega rastejo geopolitične napetosti.

Izjava IMFC se ne spušča preveč v podrobnosti okoli določenih kriznih žarišč, ne izraža pa niti podpore ukrepom proti podnebnim spremembam. Vpliv največje delničarke IMF ZDA se čuti skozi vso izjavo, ki med drugim ne kritizira naraščanja protekcionizma, ampak celo pozdravlja sklepe poletnega zasedanja skupine največjih svetovnih gospodarstev G20 v Hamburgu.

Tam so zaradi ZDA "protekcionizem" črtali iz izjave, glede podnebja pa se je izjava razdelila na "G19 plus ZDA". Svet razume nevarnost in poziva k ukrepanju, ZDA branijo industrijo fosilnih goriv in dvomijo v znanost. Izjava IMFC izraža le zavezo članic IMF, da se bodo izogibale "navznoter obrnjenim ekonomskim politikam".

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je v svojih nastopih v Washingtonu govoril predvsem o potrebi po večji učinkovitosti IMF, ki naj z manj denarja naredi več in tudi zniža plače in bonitete zaposlenim. "IMF mora postati vzor proračunske discipline in učinkovite uporabe omejenih virov, kot to delajo članice, ki jim svetuje in jih nadzira," je dejal Mnuchin.

Izjava IMFC na koncu malce bolj zapleteno in manj jasno kot prej poziva k nadaljevanju reform sistema kvot, to je glasovalnih pravic držav glede na njihov prispevek in pomen v svetovnem gospodarstvu. Reforme v korist hitro se razvijajočih velikih držav, kot sta Indija in Kitajska, so že pred prihodom Donalda Trumpa na oblast zavirali v ameriškem kongresu, kjer imajo večino republikanci.

Mnuchin je poudarjal učinkovitost in nasprotovanje manipulacijam valut, indijski finančni minister Arun Jaitley pa je na primer pozival k nujni reviziji sistema kvot v skladu z novimi realnostmi.

Izvršna direktorica IMF Christine Lagarde je skozi teden poudarjala med drugim tudi potrebo po spremembah davčne politike v smeri višje obdavčitve bogatih, da se bodo ugodnosti okrevanja in rasti bolj pošteno razdelile v družbah, s čimer se bodo zmanjšale napetosti zaradi povečane neenakosti.

Izjava IMFC to pobere le mimogrede z izrazom podpore strukturnim reformam z bolj učinkovitim davčnim sistemom. Izraža pa jasno zavezo, da se bodo države oz. gospodarstva odpovedali tekmovanju v prilagajanju tečajev valut, kar je stari očitek ZDA in deloma tudi EU Kitajski.

IMFC podpira politiko nizkih obrestnih mer in prožno javnofinančno politiko, prijazno rasti, svetuje pa vzdržno raven javnega dolga. Članice IMF so se zavezale, da bodo nadaljevale z utrjevanjem finančnega sektorja in poudarile pomen učinkovitega nadzora finančnih ustanov. Zavezale so s k takšnim politikam, ki bodo razvijale prilagodljivost in veščine zaposlenih, da se bodo prednosti in priložnosti tehnološkega napredka in globalizacije lahko razdelile bolj na široko.

Izrazile so podporo sodelovanju pri doseganju Razvojne agende 2030, delovanje v smeri večje pravičnosti pri obdavčitvi, boju proti financiranju terorizma in pomoči državam, ki se soočajo s težavami, kot so vojne, bolezni, naravne nesreče, podnebne spremembe, begunci in podobno.

Lagardova je dobila podporo IMFC svoji globalni politični agendi, saj je IMFC pozdravil nadzorno funkcijo IMF in pozval k njeni krepitvi, podprl pomoč državam pri reformah, posebej tistim manjšim in bolj izpostavljenim gospodarstvom in napore pri boju proti korupciji ter odpravljanju neenakosti, tudi med spoli.

Redno letno srečanje IMF in Svetovne banke, ki se ga udeležujeta tudi finančna ministrica Vraničar Ermanova in guverner Banke Slovenije Jazbec, se danes nadaljujejo z zasedanjem Razvojnega odbora Svetovne banke in IMF, v nedeljo pa se bo jesenski zbor vodilnih finančnikov v Washingtonu zaključil z dogodkom o boju proti korupciji.