c S

Pogojna kazen za vatikanskega uradnika v škandalu s prenovo stanovanja

16.10.2017 08:49 Vatikan, 14. oktobra (STA) - Nekdanji upravitelj vatikanske otroške bolnišnice Bambino Gesu, Giuseppe Profiti je bil na sodišču v Vatikanu zaradi zlorabe položaja v povezavi z nakazilom 400.000 evrov, porabljenih za razkošno prenovo stanovanja nekdanjega kardinala, obsojen na leto dni pogojne zaporne kazni. Nekdanji finančnik bolnišnice Massimo Spina je bil oproščen.

Sojenje proti dvojici se je začelo julija. Profiti in Spina sta bila sprva obtožena utaje, ker sta 422.000 evrov namenila razkošni prenovi stanovanja nekdanjega vatikanskega tajnika Tarcisia Bertoneja.

Sodišče je sedaj Profitija spoznalo za krivega zlorabe položaja in ga obsodilo na milejšo kazen, kot je bilo pričakovano. Tožilci so zahtevali triletno zaporno kazen. Po poročanju italijanskih medijev, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, mora sicer obsojenec tudi plačati 5000 evrov kazni.

Profiti je priznal, da je denar zapravil za prenovo, vendar je branil odločitev za prenovo, češ da je bolnišnica nameravala stanovanje koristiti za dogodke za zbiranje denarja.

Bertone je sicer trdil, da je prenovo plačal sam in da ni vedel nič o prispevkih iz otroške bolnišnice. Ko pa je škandal leta 2015 po razkritju raziskovalnih novinarjev prišel v javnost, je kardinal bolnišnici spontano daroval 150.000 evrov. Za pričo v primeru ga niso poklicali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sojenje je bilo v Italiji deležno precejšnje pozornosti, v pretežni meri zaradi prizadevanj papeža Frančiška, da v vodenje vatikanskih financ vnese več transparentnosti, še navaja dpa.