c S

Fiho objavil razpis za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v letu 2018

16.10.2017 07:50 Ljubljana, 13. oktobra (STA) - Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij je danes objavila razpis za razporeditev sredstev v letu 2018. Na voljo je skoraj 17,5 milijona evrov, od tega približno 11,4 milijona evrov za invalidske, približno 6,1 milijona evrov pa za humanitarne organizacije. Rok za oddajo vlog je 30 dni po objavi razpisa.

Zaključene vloge v spletnem programu Fiho razpisi, ki bodo imele ustrezno oznako o zaključenosti, mora organizacija - kandidatka izpisati na papirju in jo s podpisom odgovorne osebe organizacije ter žigosano po pošti priporočeno poslati Fihu, Stegne 21c, Ljubljana.

Invalidske organizacije morajo izvajati najmanj en posebni socialni program, humanitarne organizacije pa program nacionalnega pomena za funkcionalno, socialno ali zdravstveno ogrožene posameznike s celotnega območja države.

Med pogoji za financiranje je tudi, da se iste dejavnosti v celoti ne izvajajo v okviru javne službe. Organizacije morajo imeti finančno ovrednoten letni delovni program za leto 2018. Če so prejele sredstva v preteklih letih, so morale pravočasno posredovati poročila o izvedbi programov. Izvajanje posebnih socialnih programov in storitev invalidskih organizacij ter programov in storitev humanitarnih organizacij ne sme biti pogojeno s članstvom v invalidskih in humanitarnih organizacijah.

Odobrena sredstva za izvajanje programov, delovanje in naložbe bodo organizacije prejemale kot mesečno akontacijo, predvidoma v višini dvanajstine sklepa o razporeditvi sredstev.

Informativni dnevi o razpisu sredstev Fiha bodo potekali v prostorih Emona Efekta na naslovu Stegne 21c v Ljubljani, in sicer 17. oktobra za humanitarne organizacije in dan kasneje za invalidske organizacije. Udeležbo na informativnih dnevih je treba predhodno sporočiti strokovni službi Fiha na e-mail info@fiho.si.

Fiho je lahko objavil razpis po tistem, ko je svet fundacije v torek potrdil finančni načrt Fiha za leto 2018. Ta je bil na dnevnem redu sveta že sredi septembra, a tedaj ni bilo predpisanega kvoruma za potrditev načrta.

Na torkovi seji so za novega direktorja fundacije za petletni mandat izbrali Gregorja Kobala. Dotedanjemu direktorju Štefanu Kušarju je namreč potekel mandat. Kobal bo do soglasja vlade k njegovemu imenovanju fundacijo vodil kot v. d. direktorja.